A háborús övezetbe küldött adományokról – Tartós élelmiszerekre, gyógyszerekre van a legnagyobb szükség – Ruhaneműt már nem fogad az ifjúsági ház

Vida Viktória fogadja az adományokat az ifjúsági házban.

Szentes Város Önkormányzata is kiveszi részét az orosz- ukrán háborús konfliktus áldozatainak megsegítéséből. Március 2-án sajtótájékoztató keretében ismertette Szabó Zoltán Ferenc polgármester, Bocskay István a segélyakció egyik koordinátora, valamint Túri Kata a Szarvasi Hús- és Csemege üzletvezetője.

Szentes Város Polgármestere elmondta, hogy az ukrán határ menti települések polgármestereivel felvéve a kapcsolatot, folyamatosan tájékozódik a menekültek létszámával, az elhelyezési igényekkel kapcsolatban. Szólt arról, hogy a szentesi gyűjtőpontokon eddig 50 zsák ruha, tartós élelmiszerek, gyógyszerek és higiéniai termékek jelentős mennyisége gyűlt össze a lakosság és a helyi vállalkozások adományaként. Mivel a Hungerit Zrt. ukrán munkavállalókat is foglalkoztat, az itt dolgozók a családjukért aggódnak. Ezeknek a családtagoknak, hozzátartozóknak az áttelepítése folyamatban van. Eddig tíz édesanya és gyermekeik elhelyezése a Családsegítő Központ, továbbá a Szentesi Sport- és Üdülőközpont kapacitásából megoldott. Ellátásukat a Hungerit Zrt. segíti – hallottuk.

Elmondta azt is, hogy a város szigligeti üdülőjéből 30-40 ágyat hoznak el Szentesre a később érkezők intézményi elhelyezése érdekében. Azonban vállalkozói felajánlás is érkezett egy a Szarvasi úton üzemeltetett irodaház tulajdonosa részéről, ahol akár 200 menekült ideiglenes elhelyezése lehetséges. „Minden egyes befogadott személyért felelősséggel tartozunk az itt tartózkodásuk teljes ideje alatt” – jelentette ki a polgármester úr.

Szabó Zoltán Ferenc arról is beszélt, hogy a háborús övezetben élők közvetlen megsegítését a megnyílt humanitárius folyosón keresztül szeretnék teljesíteni. A szervezett adomány szállítás érdekében az adományokat a Szentesi Művelődési Központban gyűjtik, válogatják. Ide a reggel 8 és 20 óra közötti nyitva tartási időben elsősorban a következő termékekből összeállított csomagok adhatók le:
*liszt, só, cukor, szárított élesztő, konzervek, étolaj, női higiéniai termékek.

Az elhangzottakhoz Bocskay István, aki a háborús övezetben élőkkel segíti a rendszeres kapcsolattartást, hozzá tette: Ukrajna mintegy 13 ezer négyzetkilométer területű ország, 4 járásra osztott. A Beregszászi járásból vannak friss hírei, amelyek az alapvető élelmiszerek hiányáról és a drasztikus áremelkedésekről szólnak. A fentebb már részletezett élelmiszerek hiányát, szükségességét erősítette meg.

Túri Kata a Szarvasi Hús- és Csemege üzletvezetője elmondta, hogy a cég 200 kilogramm lisztet és 300 darab szárazélesztőt ajánlj fel az adományhoz. Felhívta a vásárlók figyelmét arra, hogy beszerzési áron vásárolhatják meg a felsorolt alapélelmiszereket és higiéniai termékeket, az általuk felajánlottakat a kihelyezett gyűjtőládába tehetik a háború által sújtott ukrajnai lakosság számára. Az összegyűlt adományokat csatlakoztatják az ifjúsági házban lévőkhöz az együttes szállításhoz.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.