Pihenőhelyek sziklákkal és lugasokkal… – Vendégcsalogatóbb lesz a Kurca part?

Szentes Város Önkormányzatának Képviselő-testülete január 13-án rendkívüli ülésen tárgyalta meg és bocsátotta tervezésre a „Kurca part rehabilitációja, sétány és pihenő övezet kialakítása” elnevezésű beruházást, amelyre Magyarország Kormánya a december 3-ai 1869/2021.(XII.3.) határozatában további három projekttel együtt 430 millió forint támogatást biztosít. A támogatás finanszíroz városi útfelújítást, a Hősök erdejében a futópálya közvilágítását, valamint a Kiss Zsigmond utcai híd szélesítéséhez ingatlanszerzés költségeit.
A Kurca rehabilitációjára vonatkozó tervdokumentációt Szentkuti Kiss Gábor táj- és kertépítő mérnök készítette el, amely a képviselők javaslataival és a műszaki osztály szakmai észrevételeivel kerül átdolgozásra, majd az anyag a testület elé újra a tavasz folyamán.
A tervezési terület a Kiss Zsigmond utcai hídtól a Makai gyaloghídig tartó, a medret két oldalról kísérő 450 méteres szárazulat, keleti és nyugati oldali magántelkekig terjedő szakasza. A tervezetből megtudhatjuk, hogy a sétány a keleti oldalon nyolc, a nyugati oldalon kilenc víz felé néző pihenőhelyet fűz fel, ahova egy-két pad és egy szemétgyűjtő kerülhet. A Kiss Zsigmond utcai híd közelében a támfal beugrásában ivókútat javasol. A sétány egyediségét, a pihenőhelyek különlegességét az adhatja, ha a pihenőhelyekhez hozzárendelnek egy-egy nagyméretű sziklát a víz felőli oldalon, amelyek egy-egy őslenyomatot megjelenítő szobrok. A keleti oldalt így a tervező az Őslenyomatok sétányának javasolja nevezni. A sziklák kőzetanyaga különböző formájú, színes mészkő, gránit, bazalt, vörös homokkő vagy mészkősziklák. Ez a megoldás ebben a formában máshol még nem látható.

Fontos része a tervnek a magas parti rézsű felső vonalában, a telkek előtt kialakítandó gyalogút, amely több funkciós fenntartási szerviz út. A beruházás közvilágítására külön közvilágítási terv készül. Az eddig meglévő 40 horgászhelyet megfeleznék, a kieső horgászhelyeket ugyanezen az oldalon a Csongrádi híd felé eső partszakaszon lehetne pótolni. A nyugati oldalon 17 fa- és fémszerkezetű lugas-kapu kialakítása jelenthetné a különlegességet, amelyeket kúszónövények, esetleg rózsák díszíthetnének. Megváltozik e Kurca szakasz növényállománya is – olvassuk a tervdokumentációban. (te.)

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=42176 online lapszámunk 1. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.