Környezetvédelem a DélKerTÉSZ-nél – Jobb teljesülés, magasabb támogatás

A Szentesi Paprika hungarikummá válása újabb megfelelési követelmények elé állítja a szentesi termelőket. Egy ilyen, igen költséges terület a környezetvédelmi előírásoknak való megfelelés. Nagypéter Sándor, a DélKerTÉSZ elnöke mutatja be számunkra, hogy a helyi hajtatásos zöldségtermesztésben ma milyen elvárások vannak, s mit jelent az, hogy a teljesítéshez támogatás is társulhat.

-A termelőinknek azért, hogy az uniós környezetvédelmi előírásokat betarthassák, innovatív, digitális, automata rendszerekre és magasabb termesztés technológiák bevezetésére van szükségük. Az új technológiai és technikai megoldások többe kerülnek, mint a hagyományosak. A növényvédelmi kérdésekben sincs azonos álláspont az egyes eu-s tagállamok között – mondta. Magyarország pl. jobban betartotta az elmúlt időszakban a növényvédelmi előírásokat, mint más országokban az gyakorlattá vált. Az Európai Unióban két féle felvetés van, az egyik azt mondja, az egyes tagállamokban a növényekre felhasznált növényvédő szerek átlagát vegyék figyelembe, és ehhez képest kell a tagországoknak csökkentést végrehajtaniuk. A másik nézet szerint az adott tagországra kiszámolt jelenlegi induló átlag kijuttatott mennyiséghez képest kell csökkenést elérni. Ez óriási eltérés. Magyarországon az eu-s hatóanyag kibocsátáshoz képest sokkal lejjebb áll, tehát hátra dőlhetnénk, pl. a hollandokhoz képest. Viszont, ha az eu-ban megállapítják, hogy a tagországi átlag a kiinduló pont, és még ahhoz képest is csökkentsünk, az már versenyhátrányhoz vezet azokkal szemben, ahol jóval magasabb a kijuttatott növényvédő szer hatóanyag, és ehhez képest kell a csökkenést elérniük – magyarázta a szakember. Milyen eszközöket használnak a célok elérése érdekében?

  • Milyen eszközöket használnak a célok elérése érdekében?

-A környezetvédelmi előírások betartásával járó magasabb költségek nyilván a termék árában érvényesülnek, még akkor is, ha célzott támogatás is jár a feladatok teljesítéséhez. A TÉSZ-ek esetében meg van határozva, hogy 2023-tól a TÉSZ pénzügyi támogatási alapjából minimum 15%-ot kell kötelezően környezetvédelmi célokra fordítani. Ez év végéig nálunk ennek érdekében többfajta tevékenységet kell végezni. Minél nagyobb a termelői közösség és részükre végzett célok, feladatok elvégzése, annál nagyobb összeget kell környezetvédelmi célokra fordítania. Fő célunk, hogy a teljes termelői közösségünkben a komplex integrált termesztést be tudjuk vezetni, melynek egyik legmeghatározóbb eleme az integrált biológiai növényvédelem. Egyre nagyobb volumenben foglalkozunk az oltott palánták, a rezisztens vetőmagok használatával, alternatív növénykondicionáló készítmények alkalmazásával, mely ennek a komplex termesztésnek része. Azt a célt szolgáljuk, hogy minél kevesebb növényvédő szerre legyen szükségünk. A komplex integrált termesztés azt jelenti, hogy alapvetően csak biológiai védekezés van, de ha mégis be kell avatkozni kémiai szerekkel, akkor azt valójában csak akkor kelljen, ha a kórokozó már nagy mértékű gazdasági károkat okozna a növénykultúrában, és akkor is csak lokálisan. Előrejelző eszközök, digitális mérőeszközök, drón technológia, automata permetezőgépek segítik ma már a védekezésünket. Törekszünk továbbá arra, hogy a termelőink olyan automata öntözőrendszereket használjanak, amelyek víztakarékosak. Szeretnénk, ha a napelemes technológia a termelőinknél is elterjedne – sorolta.

  • Melyek a következő lépések?

-Mi most arra törekszünk, hogy a kötelező 15%-os környezetvédelmi mértéken felül el tudjuk érni a 20%-os teljesülést is. Ha ez sikerül, az Európai Unió a jelenlegi 50%-60%-os támogatási intenzitás helyett 80%-os támogatási intenzitást tud számunkra adni. Ledó Ferenc vezető szaktanácsadó kollégámmal most azon dolgozunk, hogy más zöldség kultúrákban és a gyümölcsösökben érintett termelőket tömörítő termelői szervezetek milyen módon tudjanak könnyebben megfelelni ezeknek a szigorú környezetvédelmi előírásoknak. Ugyanis ahol nincs meg a 15%-os teljesülés, nem juthatnak uniós támogatáshoz. Ez viszont akkor a termelői szervezettségi szint emelkedését veszélyeztetné.

Nagypéter Sándor elnök úr elmondta még, hogy az éves kifizetési kérelmet február 15. kell benyújtaniuk a 2021 évi költségvetésre vonatkozóan. Szeptember 30-ig viszont 7 évre szóló támogatási anyagot kell elkészíteniük, tehát február 15. után óriási munka kezdődik a DélKerTÉSZ-nél.
Dömsödi Teréz (Fotók: DélKerTÉSZ

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.