Koszta önarckép restaurálása

Szabó-Erdélyi Gabriella restaurátor január 22-én, a Magyar Kultúra Napján bevezette az érdeklődőket a festmény restaurálás rejtelmeibe. Koszta József 1940-ben festett Önarcképét 50 évvel ezelőtt már restaurálták.

Az eltelt idő alatt azonban a lakk réteg besötétedett a portól, a kép tisztítása időszerűvé vált. Az enyhe, vegyszeres tisztítás előtt fényképeket készítenek és felmérik a szükséges munkafolyamatokat. A képet kiveszik a keretből. Tisztítási ablakokra osztják fel. Az oldószer összetétele attól függ, milyen festékekkel készült az eredeti kép, hiszen az a cél, hogy az eredeti színeket keltsék újra életre. Szakmai értelemben Koszta ólomfehér és bitumenalapozó sötét, zöldföld festékek túlsúlyával dolgozott.  

A szakember elmondta, a restaurálás nagyon aprólékos, időigényes feladat. Több freskót, nagyméretű templomi képet rendbe hozott már, ezek a munkák éveket vehetnek igénybe. A tökéletes restauráláshoz meg kell várni a felvitt anyagok kötését, teljes száradását – mondta.

Kép és szöveg: -dite-

Kapcsolódó cikkünk a http://www.varosivisszhang.hu/?p=42668 linken olvasható.

ELKÉSZÜLT…

Legutóbbi lapszámunkban beszámoltunk arról, hogy a Koszta József Múzeumban megkezdődött a névadó festő 1940-ben festett Öregkori önarcképének restaurálása. Szabó-Erdélyi Gabriella restaurátor február 10-ére elkészült a munkálatokkal, és az 50 évvel ezelőtt egyszer már restaurált festményt ismét megújítva adta át a múzeum számára. A munkát nagyban könnyítette, hogy a vászon és a keret nagyon jó állapotban volt, de a korábbi beavatkozáskor nagyobb mennyiségben felvitt lenolajat vissza kellett bontani.
A múzeumban kiállított Koszta festmények restaurálása ezzel nem ért véget. Folyamatosan kapják vissza az alkotások eredeti fényüket és színeiket a látogatók örömére.

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=42187 online lapszámunk 2. oldalán. http:// http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=42187

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.