Minden, ami víz = Hydro-Kor Szentesen – Az egész országban jelen vannak

Az előző lapszámunkban beszámoltunk a Hydro-Kor Kft. beruházásának alapkőletételéről. Most azonban arra vállalkozunk, hogy kicsit részletesebben is bemutassuk a vállalkozást, hiszen rendkívül értékes, hiánypótló mind az ivóvíz- és szennyvíztisztítás területén végzett környezetvédelmi munkájuk, mind a lakatos, hegesztő tanulók képzésében való közreműködésük.

Őze László ügyvezető igazgató érdeklődésemre elmondta, hogy a korábban Kozák János által irányított tevékenységet 2011-ben megalakult cégük viszi tovább immár 10 éve. Jelenleg 20 alkalmazottjuk van, és minden olyan feladatot ellátnak, amely a legnagyobb kincsünkhöz, a vizünkhöz köthető. Munkavégzésükkel nagyvállalkozások számára végeznek alvállalkozói tevékenységet. Tanműhelyükben pedig most a tanulói létszám megközelíti az ötven főt.

– Változott a szakmunkásképzés megítélése az utóbbi időben, az új szabályok és értékrend hogyan érinti önöket?

– Az új oktatási rendszerben 80 diákunk is lehetne. Megváltozott ugyanis a szakmunkásképzés finanszírozása is. Ugyanakkor két tényezővel számolnunk kell, az egyik, hogy a városi diákok képességei, magatartása kihívásokat jelenthet, míg a vidékről érkező gyerekeknél nem ez a probléma, ők a lehetőségeikben korlátozottak. Amellett, hogy nálunk nem csak a lakatos és hegesztő szakmákat tanulják meg, hanem a megfelelő munkamorált, munkakultúrát is, a gondos oktatás mellett is viszonylag sok diák esik ki a rostán. Cégünk évente egyébként legfeljebb három tanulót tud felvenni, azonban a városban folyamatosan, több munkahelyen mintegy 30 szakember foglalkoztatására van lehetőség, láthatjuk a hirdetésekben. Elmondható tehát továbbra is, hogy hiányszakmákat oktatunk. Az oktatást immár hat éve Monda Csaba oktató vezeti nálunk. Bekapcsolódtunk egyébként az idősebb korosztály levelező szintű képzésébe is. Nagyon nagy az igény a szakmatanulásnak erre a módjára is.

-Tevékenységüket országos hatókörrel látják el, most milyen munkáik vannak folyamatban?

– Szennyvíztisztító telepet építünk Bugyi községben, Mezőtárkányon, Kenézlőn. Gyártunk továbbá autópálya beruházásokhoz olaj- és zsírfogó berendezéseket, valamint új csarnokokhoz vízgépészeti eszközöket. Elvégezzük továbbá az ivóvízszűrők technológiai kivitelezéseit is.

– A jövőre elkészülő saját, mintegy 183 millió forint támogatásból megvalósuló beruházásuk milyen funkciókat fog betölteni?

– A pályázatunk olyan csarnoképület megépítésére vonatkozott, amely elsősorban a raktározási gondjaink megoldását szolgálja. Sok esetben üzletfeleink eszközei, termékei elhelyezéséről is gondoskodunk közös munkáink során. A beruházásban új utat nyitunk ki a Schweidel utcára, s egyúttal teljesen kialakítjuk, megszépítjük a telephelyünket. A teljes beruházás, beleértve a támogatást is, mintegy 300 milliós költséggel valósul meg.

– Cégvezetőként hogyan ítéli meg ez évi eredményességüket?                

– Kihívást jelentett számunkra 2021-ben az alapanyag árak kétszeres emelkedése, s ezt a többletköltséget a vevőink felé nem tudjuk érvényesíteni. Minden igyekezetünk ellenére – azt mondhatom – nehezen tudtuk hozni azt az eredményt, amit magunktól elvártunk. Munkánk viszont van bőségesen, ez pozitív reményekre ad okot. Januártól viszont a minimálbér-emelkedés kikalkulálása lesz komoly feladat. Előbb-utóbb azonban mindig magára talál a piac, és mi is azon leszünk, hogy leküzdjük a nehézségeinket.

– Milyen várakozásokkal tekint a 2022-es esztendő elé?

– Az, hogy Magyarország víz nagyhatalom, rengeteg felelősséggel jár, de lehetőségeket is megnyit számunkra, hiszen a feldolgozóipar bővülése folyamatos. Ugyanakkor a teljes víz- és energiagazdálkodás át fog alakulni a jövőben, s ettől az állami és uniós beruházásoktól függően számítunk újabb feladatokra.
2022-ben két dolog a legfontosabb számunkra, befejezni az építkezést, és ugyanebben a felállásban megmaradni, s nem utolsó sorban, hogy mindannyian egészségesek maradjunk. Sokat megyünk az üzlet után. Arra törekszünk, hogy a kapacitásaink előre le legyenek kötve, hiszen szívesen és sokat dolgozunk. Az újévre minden kedves Olvasónak sok szerencsét, egészséget és boldogságot kívánok, a magunk számára pedig azt, hogy az eddigi lendületünket töretlenül fenn tudjuk tartani.

-Cégvezető Úr! Köszönöm a beszélgetést!

-Én is köszönöm a lehetőséget, hogy bemutatkozhattunk.

Dömsödi Teréz

Egy hozzászólás “Minden, ami víz = Hydro-Kor Szentesen – Az egész országban jelen vannak” bejegyzésre

  1. Dömsödi Teréz:

    Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=42173 online lapszámunk 1. és 4. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.