Év végi számvetés – A HUNOR COOP ZRt. sikeres pályázattal kezdi az új évet

Novemberben a Hódmezővásárhelyi 140. sz. Áruház teljesített a legjobban. Az oklevelet Mészáros Zoltán vezérigazgató adta át a dolgozóknak.

Így az esztendő vége előtt számvetésre szeretném kérni Mészáros Zoltánt, a HUNOR COOP ZRt. elnök-vezérigazgatóját. Vajon sikerült-e túlszárnyalni az év elejei terveket? Mi volt ennek az évnek a legörömtelibb eseménye a cég életében? Mire számítanak jövőre? Ezekre a kérdésekre is keressük a választ.

-Vezérigazgató Úr! Hogyan értékeli az idei teljesítményüket? Mennyiben sikerültek a várakozásaik?

-2021 egy különleges esztendő az egész világon, de kis országunkban, sőt cégünk életében is, hiszen körbevesz bennünket a járványhelyzet, ami mindent befolyásol. Mi a mindennapok kereskedője vagyunk, a „Jó szomszéd”, aki naponta kiszolgálja a vásárlókat. Elmondhatom, hogy nagyon nehéz időszak volt ez. Szerencsére az élelmiszer-kereskedelmet nem nagyon érintette negatívan a járvány, mivel a legnehezebb időszakban is az ellátást biztosítani kell. 2021-ben a terveinket teljesíteni tudtuk, infláció feletti forgalmi dinamikát realizáltunk. Levélben köszöntem meg a Csapatnak az éves munkát. Mindenkire büszke vagyok, igazi hősök voltak a kollégák és kolléganők. Az ünnepek előtt szeretnék minden üzletet felkeresni, hogy személyesen köszönjem meg áldozatkész munkájukat. Egyetlen üzletünket sem kellett bezárni. A betegségek miatt egy-egy üzletben csökkentettük a nyitva tartási időt, összességében azonban zavartalan volt a működésünk.

A teljesen megújult Makói Maros Áruházban.

Új piacokat is szereztek, az eredményhez a bővülés mennyiben járul hozzá?

– Az eredményünkben jelentős szerepet játszik, hogy a kalocsai székhelyű HÍD-COOP Zrt. üzleteit megvásároltuk. Az üzletek teljes üzemben a második félév elején kerültek át hozzánk. A fejlődésünk tehát azon is múlik, hogy tudunk-e plusz forgalmat, infláció feletti árbevételt szerezni, vagy új piacokat meghódítani. Bevétel forrásunk még az ingatlanhasznosítás, több mint 60 ingatlanunk van kiadva bérbe. A két pékségünk szintén jól teljesített. Örömünkre a 2019-es évhez hasonló csúcsévet tudhatunk magunk mögött. Az összárbevételünk ezért mintegy 20% feletti növekedést mutat. Ezt a teljesítményt a dolgozók elismerésében, jutalmazásában, 13. havi fizetésben és más juttatásokban köszöntük meg dolgozóinknak.

-Milyen fejlesztések járultak még hozzá a sikerhez?

-Fontos volt 2021-ben is, hogy modernizáljunk, növekedjünk. Két legnagyobb Coop Szupermarketünket felújítottuk. A Lajosmizse központjában lévőt teljesen átépítettük, valamint a Makói Maros Áruház is teljes rekonstrukción ment keresztül, továbbá új modern hűtő és hűtetlen berendezéseket kaptak. Mindkettő bárhol a világon megállná a helyét. Ez a két beruházás is nagyon jó alapot ad a 2022-es esztendőnek. Minden évben közvélemény-kutatást végzünk, a visszaérkezett válaszok a vásárlóink elégedettségéről szólnak mind a műszaki, mind az esztétikai színvonalat illetően.

-Milyen várakozásokkal indulnak a jövő évnek?

-2022 jelentős terhekkel indul. Örülünk persze a minimálbéremelésnek, azonban számításaink szerint ez 300 millió forintos többletterhet jelent. Ezt ki kell termelnünk, amihez pedig a forgalmi tervek teljesülése szükséges. Ha bekalkuláljuk a munkáltatói járulékcsökkentést, s azt hogy piaci részesedésünket tovább tudjuk növelni, akkor nehezen, de kitermelhető – mondta, és így folytatta:

A lajosmizsei a HUNOR COOP másik legmodernebb, frissen felújított üzlete.

-Idei jó hír, de jövőre fog megvalósulni, a Magyar Falu Program keretében a HUNOR COOP ZRt. közel 1 millió eurós támogatást nyert (350 millió forint vissza nem térítendő támogatás). 6 üzletünk, a fábiánsebestyéni, derekegyházi, mártélyi, baksi, valamint a Foktőn és Géderlakon lévő a kedvezményezett. A felújításhoz ugyanennyi pénzt kell hozzátennünk. Így azonban gyönyörű, modern és hatékony áruházaink lesznek, ami nagyon jó alapot adhat a jövő évünknek. A filozófiám az, hogy minden eredményt, nyereséget visszafordítsunk a működésünkbe. A beruházás a kistelepülések túlélését éppúgy segíti, mint az üzleteink boldogulását. Elég szűk a határidő, a 6 üzletünket napelemekkel, gépészettel, új berendezésekkel, új szigeteléssel, újjávarázsoljuk a jövő évben. Emellett folyamatos a fejlesztés a hálózatunkban, folytatódik a képzési programunk, a dolgozóink megelégedésére szolgáló online COOP Akadémia.

-Ismét kaphatók a jótékony célt szolgáló hűtőmágnesek.           

-Így év végén a társadalmi felelősségvállalási programunk az Országos Mentő Alapítvány támogatása. Nagyon sok településen, ahol üzleteink vannak, helyben is segítünk. Most a karácsonyi időszakban jótékonysági hűtőmágneseket kínálunk a vásárlóinknak, a befolyt összeget megduplázva adjuk át a Mentő Alapítványnak. Tavaly az 1,7 millió forintos támogatást Győrfi Pál szóvivő vette át, melyből 200-200 ezer forinttal pedig a szentesi és a makói mentősöket támogattuk.

Lecsófesztivál. Fotó archív dt.

Mészáros Zoltán kiemelte a 20. jubileumi Lecsófesztivál hangulatát, a járványügyi szabályokat szigorúan betartva nagyon kellemes hangulatú fesztivált rendeztek. Az esti koncertek előtt ennyi embert még nemigen látott. A három utcát le kellett zárni a felhőtlen szórakozás érdekében. Jól sikerült a Jótékonysági kóstolójegy akció, óriási játszóházakkal nagyon színvonalas gyerekudvart varázsoltak. A buli színpadon Takáts Tamásék, a nagyszínpadon viszont Korda Gyuri bácsi és Balázs Klári volt az est fénypontja, amikor mindenki velük csápolt és énekelt.

-Mit üzen az olvasóknak?

-Nem hagyjuk magunkat 2022-ben sem! Minden kedves Vásárlónknak nagyon boldog békés ünnepeket, újesztendőt, s ami a legfontosabb, jó egészséget kívánok. Vigyázzunk egymásra!

Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.