A Kormány nem hagyja magára Szentest – A jövő év a Sportcsarnok helyreállításának éve lesz

December 29-én a Polgármesteri Hivatalban sajtótájékoztatót tartott Szabó Zoltán Ferenc polgármester és Farkas Sándor miniszterhelyettes, államtitkár, országgyűlési képviselő a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban keletkezett tűz kapcsán.

A polgármester úr elmondta, hogy a Sportcsarnokban a tűz december 28-án reggel 6 óra közelében keletkezett. A tragédia a Nemzeti Sport városának, Szentesnek a közösségi életére, a helyi sport történet emlékeire nagyon mélyen rányomja bélyegét. – Próbáljuk feldolgozni a történteket és döntést hozni a jövőről.

Szabó Zoltán Ferenc elmondta, hogy az intézmény vezetője a vagyonvédelem riasztását követően azonnal a helyszínre ment és gondoskodott a gáz- és áramellátás lekapcsolásáról. Nem csak a szentesi, a környező településekről érkező mintegy 30 tűzoltó azonnal a tűz felszámolásához láttak. 28 órája dolgoznak, s ez alatt a IV. fokozatról a II. fokozatra módosulhatott a veszélyhelyzet. A tűzvizsgálat, amely heteket is igénybe vehet, megkezdődött, két féle indíték irányában, az egyik az esetleges idegenkezűség, a másik az elektromos tűz lehetősége. 1 hónappal ezelőtt volt teljes, átfogó katasztrófavédelmi vizsgálat, amely tűzvédelmi szempontból mindent rendben talált a Sportcsarnokban – hallhattuk a polgármester úrtól, aki hozzátette, hogy az épület vagyon- és felelősségbiztosítása 194,529 millió forint biztosítási összegre terjedhet ki.

Szabó Zoltán Ferenc arról is szólt, hogy segítséget kér a környező települések vezetőitől elsődlegesen a teljes kihasználtságú csarnok sport tevékenységének befogadása érdekében. Elmondta, hogy Csongrád Város Önkormányzata már fel is ajánlotta, hogy a Sághy Mihály Szakközépiskola Sportcsarnokát, valamint az ifjúsági ház adottságait igénybe vehetik a szentesi sportolók. Ugyancsak segítő felajánlás érkezett Szegvár polgármesterétől, Szabó Tibortól is.

A polgármester úr beszámolt arról, hogy nyitottak egy számlaszámot, amely kifejezetten a Sportcsarnok helyreállítására gyűjt segítő adományokat. A számlaszámot a cikkünkhöz csatolt képként adjuk közre. Bejelentette továbbá, hogy a január elsejei tűzijátékot a történtekre tekintettel lemondta és nem rendezik meg jövőre a farsangi, karneváli rendezvényt sem, átcsoportosítva más költségvetési forrásokkal együtt a létesítmény helyreállítására a pénzt.

A legsürgősebb teendőkről azt mondta, amint lehet, hozzákezdenek az állagmegóváshoz, a vizet kiszivattyúzzák az épületből. Megtörténik a statikai vizsgálat és a kárfelmérés. Reméli, hogy 2022 év végére a helyreállításra is sor kerül, amelyben az önkormányzati intézményekre is számít – hallhattuk.

Farkas Sándor miniszterhelyettes, államtitkár mély megrendüléssel szólt a történtekről, azt mondta, tehetetlenül, aggódva néztük a generációk számára oly sok szép élményt nyújtó intézmény tragédiáját. Ám nem uralkodhat el mindez rajtunk.
Megköszönte a tűzoltók munkáját és azoknak a lakosoknak is az önkéntes felajánlást, akik teával, süteménnyel kínálták a tűz megfékezésén dolgozókat, de egymást is.

Az épület jövőjével kapcsolatban azon reményének adott hangot, hogy a belső acélszerkezet talán megmenekülhet, ám belső leltárt kell készíteni az egyesületek felszereléseinek károsodásáról is. Ami tönkre ment, pótolni kell. Üdvözölte, hogy az óriási veszteségek enyhítésére adománygyűjtés indul, a maga részéről 1 millió forintot ajánlott fel erre a célra a számlaszámra.  Ezen túlmenően beszámolt arról, hogy a Miniszterelnökséggel felvette a kapcsolatot a helyreállítás költségeinek enyhítése érdekében. Úgy fogalmazott, a Kormány nem hagyja magára Szentest ebben a helyzetben.

Kép és szöveg: dt.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.