Konyha rovat recept ajánlóval, ami a Gesztenyével töltött pulykamell tekercs

A Séf Kft. tulajdonos, ügyvezetőjével, Dömsödi Imrével beszélgetünk az aktualitásokról, aki egy fantasztikus csemegével is megajándékozza a kedves Olvasókat.

Lapunk 4. oldalán, cikkünk folytatásában találják a Séf Kft-nél rendelhető ünnepi menü ismertetőjét. Dömsödi Imre elmondta, hogy a rendeléseket december 22-én, szerdán délig tudják fogadni. A megrendelt ételeket a Páterház étteremben lehet átvenni 24-én a délelőtti órákban. Felhívta arra is a figyelmünket, hogy a vegyes sütemények megrendelését december 21-én, kedd délig fogadják, azokat pedig az Attila utcai étteremben tudják a megrendelők 23-án, pénteken 14.00 órától hazavinni.

A gesztenyével töltött pulykamell tekercs receptjét 4 személyre osztjuk meg önökkel. Veszünk és felszeletelünk egy kb. 20 dekás fél nagy pulykamellet, amit sóval, szerecsendióval fűszerezünk. Majd a szeleteket lefóliázva klopfoljuk ki.

Töltelék: 100%-os natúr gesztenyemasszát veszünk, két csomaggal, ám ez az 50 deka gesztenye nem lehet édes, rummal ízesített! Szükségünk lesz továbbá 1 kisebb lila hagymára, 3-4 deka vajra (de használhatunk liba- vagy kacsazsírt is). A hagymát apróra vágjuk, vagy reszeljük, és aranysárgára pirítjuk a vajon. Közben 2 tojást keményre főzünk. 1 zsemlét tejbe áztatunk. Majd mindezeket összeállítjuk egy tálban, azaz a zsemlét, a puha gesztenyét, a pirított hagymát és az apróra vágott tojásokat, teszünk bele egy késhegynyi borsot, 1 csapott kanálnyi szerecsendiót, egy kevés narancshéjat reszelünk hozzá és belekeverünk a töltelékbe egy csokor apróra vágott petrezselyemzöldet is. Sózzuk ízlés szerint. Szükségünk lesz még egy egész tojásra az összedolgozáshoz.

Dömsödi Imre szakácsmester

A kiterített húsokra elosztjuk a tölteléket, és feltekerjük azokat. A vékonyra szelt bacon szalonnát a pulyka húsokra egymás mellé helyezzük, előbb a szeletek egyik felére, majd a másikra is ráhajtjuk. Ügyeljünk arra, hogy jól befedje a szalonna a húsokat. Majd 7-8 cm távolságra spárgával szorosan átkötözzük a hússzeleteket.

Egy megfelelő méretű tepsit kevés zsiradékkal kikenünk és zsemlemorzsát szórunk rá. Belesorakoztatjuk a hússzeleteket, alufóliával fedjük. 170-180 fokon 35 percig sütjük, majd levesszük róla a fóliát. Ezután 160 fokon sütjük tovább, míg a hús meg nem pirul. (Ez az idő kb. újabb 30 perc.) A mikor megsült, a tepsiben hagyjuk hűlni kb. 30 percig. Ezután szeletelhetjük. Tálalhatjuk melegen, hidegen, de másnap átmelegítve is.

Köret: Vajon sült édesburgonya kockák sütőben.

1 kiló édesburgonyát nagyon alaposan, több léből megtisztítunk. Héjával együtt felkockázzuk. Olvasztott vajon átforgatjuk, majd 1 tepsibe tesszük, amit sütőpapírral béleltünk. Meghintjük sóval. 180-190 fokon sütjük kb. 10-12 percig. Ezután 160 fokon folytatjuk tovább a burgonyánk pirosra sütését.

Köret: Camembert sajttal töltött bacon szalonnás körte.

Személyenként fél nem túlérett kormos körtét használunk. A körtéket tisztítás után kettévágjuk, a magházat eltávolítjuk. A magház helyére teszünk a sajtból. 1 szelet bacon szalonnával áttekerjük a fél körtéket, amelyeket sütőpapírral bélélt tepsibe teszünk a vágott felületével felfelé. (Süthetjük együtt az édesburgonyával!) A teljes menühöz kínálhatunk még meggybefőttet.

Jó étvágyat hozzá! Minden kedves Olvasónak áldott Karácsonyt és békés, boldog Újesztendőt kíván Dömsödi Imre szakácsmester.

Lejegyezte: -dt. –

Egy hozzászólás “Konyha rovat recept ajánlóval, ami a Gesztenyével töltött pulykamell tekercs” bejegyzésre

  1. Dömsödi Teréz:

    Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=42169 online lapszámunk 3-4. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.