A „szentesi vagányok” országos rendezvényeken Újabb Érték és Minőség Nagydíj a DélKerTÉSZ-nek

A debreceni Farmer Expón.

A Délalföldi Kertészek Szövetkezete eredményesen mutatkozott be az idei Farmer Expón, majd a közelmúltban az OMÉK-on. Szeptember elején megrendezték a 10. jubileumi Magyar Paprika Napját. Szeptember 9-én pedig Budapesten ismét átvehették az újabb Érték és Minőség Nagydíjat. Ezekről az eseményekről kértem értékelést Nagypéter Sándor elnök úrtól.


Új marketing stratégiára építkezett a társaság idei részvétele a nagyrendezvényeken. Gyuricza Kitti marketing vezető kreatív ötletei, munkája, valamint egy országos marketing ügynökséggel folytatott együttműködés a megjelenéseiket megújította, professzionális szintre emelte – hallhattuk az elnök úrtól, aki az augusztusi Farmer Expó tapasztalatait így értékelte:
Ez a rendezvény volt a 30., amelyet minden évben augusztus 20. előtt rendeznek Debrecenben. Az idei sokkal impozánsabb, színvonalasabb volt a korábbinál, kifejezetten kedvezett a pandémia utáni felszabadultság a kiállításnak. A mezőgazdaság minden ágazata képviselve volt. A mi standunk méretében nem, csak küllemében változott, kihangsúlyozva, hogy a „szentesi vagányok”, azaz a Szentesi Paprika és Paradicsom az erősségünk, hiszen már, mint ernyőmárkák, képviselik helyi sajátosságainkat. A szentesi és térségi terményekből salátamixet készítettünk, ebből kóstoltattunk a látogatóknak.


Nagypéter Sándor elnök úr a X. jubileumi Magyar Paprika Napjáról, amelynek szeptember elején a Megyeháza Kulturális és Konferencia Központ adott otthont, elmondta, hogy 30 kiállító és 280 szakmai látogató vett rajta részt. Ez volt az első alkalom, amikor teljes egészében a DélKerTÉSZ szervezte és fogta össze az eseményeket. Az első napon elhangzott előadások a paprika növényvédelmét, a fogyasztói, vásárlási szokások alakulását, valamint legnagyobb tagjuk, az Árpád Agrár Zrt. fejlesztéseit ismertette. Prof. dr. Helyes Lajos egyetemi tanár (Növénytermesztés-tudományi Intézet) egy kutatás keretében a Szentesi Paprika C-vitamin tartalmát vizsgálta és hasonlította össze import társaiéval. Ennek a kutatásnak az eredményeiről is értékes információkat ismertek meg a résztvevők.

A Magyar Paprika Napján a Megyeházán.

Az esti gálavacsorán a Szentesi Paprika eredetvédelméért és a Magyar Paprika Nap rendezvényért kifejtett munkásságuk elismeréseként Ledóné Darázsi Hajnalka szaktanácsadó és Ledó Ferenc (képen lent) ny. elnök emlékdíjat kapott. Másnap Csatordai Béla kápia paprikatermelő, Szécsi László hegyes csípős paprikatermelő és Sántha Zsolt fehérpaprika termelőnél tettek látogatást az érdeklődők, akik egyúttal ez utóbbi helyen megismerkedhettek a teljesen új, 3500 m2-es DélKerTÉSZ típusú fóliasátrakban folyó termesztés fortélyaival és az integráció sajátosságaival. A nap folyamán a DélKerTÉSZ telephelyén pedig a logisztikai és kereskedelmi rendszerek működésébe nyertek betekintést a látogatók.
Az OMÉK-nak kétévenként ad otthont Budapesten, a HUNGEXPO területén az Agrármarketing Centrum. Az idei volt a 80. rendezvény, október 7. és 10. között. Párhuzamos esemény volt az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítással, így több mint 600 ezer hazai és külföldi látogató kísérte figyelemmel a kiállításokat.

Az újabb Érték és Minőség Nagydíjjal.

A DélKerTÉSZ az Árpád Agrár Zrt-vel közös 100 négyzetméteres standon volt jelen az OMÉK-on. A Földtől az asztalig, azaz a vetőmagtól a termék fogyasztóhoz jutásáig mutattuk be a folyamatokat, amit fólia makett berendezésével (termesztő paplanokkal, palántákkal, csepegtető csövekkel) is megjelenítettünk. Fontos hangsúlyt helyeztünk a biológiai növényvédelem megjelenítésére, valamint a teljes csomagolási szortimentünkre. Részt vettünk a vasárnapi kerekasztal megbeszélésen, aminek középpontjában a műanyag csomagolások kiváltása volt, vitaindítóval a környezetbarát alternatív lehetőségekről. A hagyományos műanyaghoz képest a lebomló csomagolás többszörösen megdrágítja a termék árát. Az egyensúly azonban nem borulhat fel. Az elnök úr véleménye szerint a megoldás az lehet, hogy a hagyományos műanyag csomagolás termékdíját oly módon kell megváltoztatni, ami kompenzálja a lebomló csomagolások előállítását és használatát. Egyben kiemelte a körforgásos hulladékgazdálkodás fontosságát és szerepét.


A Délalföldi Kertészek Szövetkezete szeptember 9-én a harmadik Érték és Minőség Nagydíjat kapta meg az Országház főemeleti Felsőházi Termében, ezúttal a grill és piknik csomagjukért. A Party – mix zöldség válogatás termékcsalád egyedi – mondta az elnök úr, amely ebben az összeállításban cégük kizárólagos terméke. A kézzel, a különféle zöldségekből válogatott csomagok igen népszerűek, sőt a pandémia ideje alatt népszerűségük tovább nőtt – tudtuk meg. A díjat a díjátadó ünnepségen Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes adta át részükre.
Dömsödi Teréz (Fotók: DélKerTÉSZ)

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=42164 lapszámunk 3. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.