Nemigen kapni már használt ingatlant 15 millió forint alatt Szentesen

A koronavírus-járvány után bekövetkezett ingatlanpiaci korrekció a szentesi kistérség kínálati árait is erőteljesen érintette. A településen rögzített adatok alapján már kétszámjegyű az áremelkedés mértéke a használt lakóingatlanok esetében, a szeptemberben regisztrált négyzetméterenkénti átlagár közel 18%-kal haladja meg a januárban mért átlagárat.

De mégis milyen kínálati árak jellemzik most a szentesi használtingatlan-piacot és miként változtak a különböző ingatlan típusok kínálati árai az eltelt három negyedévben? Többek között ezekre a kérdésekre is választ ad az ingatlannet.hu friss elemzése.

Közel 200 ezer forint az átlagos négyzetméterár Szentesen

A szentesi használtingatlan-piacon az egy négyzetméterre jutó átlagár az eltelt kilenc hónap alatt csaknem 18%-kal nőtt, ezzel megközelítve a 200 ezer forintos négyzetméterenkénti átlagárat. Míg az első negyedévben átlagosan 160 ezer forint volt egy négyzetméter a használt lakóingatlanok esetében, addig a második negyedévben már 14%-kal drágább. A II. negyedévben rögzített négyzetméterenkénti átlagár meghaladta a 180 ezer forintot, ám a III. negyedévre újabb 2,3%-os áremelkedés ment végbe.

A Csongrád-Csanád megyei átlagár az ingatlannet.hu aktuális statisztikái szerint 354 ezer forint négyzetméterenként, ami közel kétszerese az ugyanezen időszakban, Szentesen regisztrált átlagos négyzetméter árnak.

Csaknem 20%-kal lett drágább egy családi ház átlagosan

A Szentesen meghirdetett kertes házak egy négyzetméterre jutó átlagára 169 ezer forint volt a szeptemberi adatok alapján, amely közel 20%-kal haladja meg az év elején mért átlagos négyzetméter árat – derül ki az ingatlannet.hu aktuális elemzéséből. A trendforduló a szentesi ingatlanpiacon is megfigyelhető, miszerint a családi házak négyzetméterenkénti átlagára esetén a lakáspiaci drágulást meghaladó, rekord szintű drágulás ment végbe. A januári – 143 ezer forintos – négyzetméterenkénti átlagár 26 ezer forinttal nőtt szeptemberre, ami az alku előtti vételárban akár plusz 3 millió forintot is jelenthet a januári kínálati árakhoz viszonyítva.

15 millió forint alatt nemigen kapni használt ingatlant

A hirdetési portál aktuális elemzése szerint a kertes házak egy négyzetméterre jutó átlagára 170 ezer forint, így az alku előtti, meghirdetett árak átlagosan 17 és 20 millió forint között alakulnak, alapterülettől és állapottól függően. Ezzel szemben a lakáspiacon az átlagos kínálati ár 13-15 millió forint körül alakul. A téglalakások átlagos négyzetméter ára szeptemberben 313 ezer forint volt, csaknem másfélszerese a januárban rögzített átlagárnak. A meghirdetett téglalakások kínálati ára így átlagosan 16 millió forint volt. Emellett a panelek piacán közel hasonló négyzetméter árral találkozhattunk, szeptemberben a panellakások átlagosan 317 ezer forintos négyzetméter áron kerültek meghirdetésre. Az aktuális statisztikák szerint a panellakásokat is 15-16 millió forintos átlagos áron kínálják eladásra.

Szabadkai Liza
www.ingatlannet.hu

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.