Barátjáról ismerni meg a szentesi embert – Dr. Dobos András a Tudomány Kuckóban

A Tóth József Színház és Vigadó heti délutáni programjai között szerepel a Tudomány Kuckó sorozat, amelynek legutóbbi vendége Dr. Dobos András címzetes egyetemi docens, biológus szakállatorvos volt, akivel – életpályájáról – Kárpáti Lajos újságíró, ny. tanár beszélgetett.

A Tóth József Szalon programjának főszereplőjéről sok érdekességet tudhattunk meg, pl. azt, hogy jelenleg is tanul. Ám de ne szaladjunk előre ennyire.

Dr. Dobos András tősgyökeres szentesi, ezt már sokan tudják róla. Hetedíziglen szentesi, ahogy fogalmazott korábban. Élete mérföldkövei között természetesen elsőként említette a diákéveket. Gépjárműoktató édesapja minden egyetemi vizsgájára elkísérte, a jó előadó képességet tőle örökölte. Ennek az adottságnak nagyon jó hasznát vette egyetemi oktató évei alatt. Úgy érzi – fogalmazott – a generációs tölgyfácskán egy méltó ágacska formálódott, és adja tovább a hagyományos értékeket három gyermekének, valamint a csapattagoknak, akikkel együtt a Kiséri Állatorvosi Rendelő elismertségét, szakmai fejlődését alapozzák meg hosszú évek óta.

Emlékezett pályája kezdetére, és a tanultakra, a gyakorlati szakmai ismeretek elmélyítésében az idősebb kollégák dr. Czabarka János nagymágocsi és dr. Gombos András szentesi állatorvos segítette őt.

A tudományos munka mindig is érdekelte. Kiválóan szerepelt pl. kémia versenyeken. Ily módon a figyelem középpontjába került és Washingtonba mehetett volna ösztöndíjjal, ez azonban nem sikerült. A doktor úr úgy vélekedik magáról, mint aki szívesen feszegette a határait, s ha szakmailag úgy látta jónak, sajátosan értelmezte a szabályokat, ami szigorú megrovást vont maga után pályája kezdetén.

2003 meghatározó év volt számára az autóbalesete miatt. A lábadozás hozta, hogy dr. Gyenes Ágota szemorvosnő jóvoltából elmélyedhetett az állati szem rejtelmeiben. A Derekegyházi Vágóhídról gyűjtött össze sertésszemeket, azokon gyakorolta pl. a szaruhártyavágást, varrást, orvosi eszközökkel bánni a szemmel. Ekkor érezte először, hogy „kimosdat a tudomány egy vidéki városban.” Praxisában egyre fontosabb szerep jutott a kisállatok szemészeti kezelésének, s ennek szolgálatába a legmodernebb berendezéseket szerezte be, és hasznosítja napjainkban is, folyamatosan bővítve az eszközparkot.

-10 alkalommal szervezte meg a nemzetközi kisállat-szemészeti konferenciát városunkban. Az e célból létrehozott weboldal rövid idő alatt óriási látogatottságra tett szert. Amerikától Romániáig a 10 év alatt ezernél is több állatorvos látogatott el a konferenciákra. A szentesi, s immár a budapesti állatorvosi rendelő az Erasmus programban részt vesz az állatorvostan-hallgatók gyakorlati oktatásában.

Dr. Dobos András nem átlagos, a rendelő sem az. A várók amolyan „dobosbandisak”, tükrözik a tulajdonos jó értelemben vett hóbortjait, gyűjtő mániáit a zsebóráktól a festményekig, a Star Wars relikviáktól az emblémás mezekig és minden különlegességit, ami már csaknem régiség.

A családról szólva nem titkolta, büszke gyermekeire. Mindhárman az orvosi pályán haladnak, András fia készül azonban arra, hogy „trónörökös” legyen az állatorvosi praxisban. S a pihenőre készülő édesapa mi-mindent is szeretne? Például könyvben megírni a szakmai tapasztalatokat, kiadni a Szösszeneteit, de mindenekelőtt Pécsen PhD fokozatot szerezni. „Ha tanulok, felfrissülök” – mondta.

„A szentesi embernek az az értéke, hogy mennyi barátságot tud megmozgatni.” Dr. Dobos András értéke egész biztosan ez. Tisztelettel emlékezett meg Bíró Jenő festészetéről, Pölös tanár bácsi szigoráról (e sorok írója sem tudja elfelejteni…), a Közéleti Kávéház egykori vendégeiről… Hobbi? A piac vasárnaponként, főzni a gyerekeknek bográcsban finomat, majd kényelmesen elnyúlni a fotelben egy Verne könyvvel, vagy valamelyik képzőművészeti albummal…

Dr. Dobos András, sok sikert a tanulmányok befejezéséhez és a nemsokára nyíló új orvosi rendelőhöz, a staféta átadáshoz és mindenhez…

Kép és szöveg: D. T.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.