Ledó Ferenc: “…a kertészet szeretete éltet mindig…” Mai “foglalkozása” Feri papa…

Az Együtt Szentesért Egyesület „Arcképek Szentesről” programsorozatában a Szentes Városi Könyvtárban Ledó Ferenc, a Délalföldi Kertészek Szövetkezete nyugalmazott elnöke, a 2018-as Év Agrárembere díj kitüntetettje volt a vendég szeptember 30-án, akinek pályafutásáról, szakmai és emberi hitvallásáról több eddig nem ismert részletet tudhattunk meg.


Ledó Ferenc kereskedő és kertészettel is foglalkozó szülők gyermekeként a pápai térségben nevelkedett, három testvérével. Mesélt arról, hogy mindig ki kellett vennie a részét a családi munkamegosztásból, így nagyon hamar megismerkedett a mezőgazdasági munkákkal, megszerette a kertészetet is. Fertődön végezte a kertészeti szakközépiskolát.
A Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Zöldségtermesztési Tanszékének hallgatójaként 1979-ben végzett – ahogy fogalmazott – dupla diplomával, szőlő-gyümölcs, dísznövénykertész és növényvédelmi szakmérnökként. Kedvenc tanáráról, dr. Kóródi Lászlóról is megemlékezett.


Az első munkaszerződését a mai Árpád Agrár Zrt. munkatársaként írta alá 1979-ben, 3200 forint fizetéssel, mint brigádvezető. A ranglétrán haladva, a DélKerTÉSZ megalakulásáig a hajtatás, palántanevelés ágazati irányítása lett a feladata. 2002-től azonban már nyugdíjazásáig, 2019 januárjáig, mint a DélKerTÉSZ elnöke, és számos társadalmi és gazdasági irányítói tisztséget ellátó szakember, ismerhetjük.
Ledó Ferenc címzetes egyetemi docens, több szakkönyv társszerzője, mind szaktanácsadóként, mind oktatóként, sokat tett az ágazat szereplőinek boldogulásáért. 2013-ban az Év Üzletemberévé választották, elismerve ezzel a biológiai növényvédelem területén kifejtett munkásságát. A Kováts Béla-díj mellett a legjelentősebb elismerést, a Magyar Érdemkereszt kitüntetést is megkapta 2019-ben.


Megtudtuk róla, hogy hosszú éveken át maga is családi fólia kertészetet működtetett, de a saját gyümölcsös is munkát, szervezést, odafigyelést kívánt.
Feleségével, Darázsi Hajnalkával, elsősorban a szakmai ismeretek bővítése céljából szinte Európa minden tájára eljutottak. A kedvteléseinek, hobbijainak azonban igazán most, a nyugdíjas éveiben tud hódolni. Két leány édesapja és jelenleg öt unoka nagypapája. Az unokákkal szívesen ultizik, kirándul, a velük való foglalatosságot tekinti most már igazi feladatának. Emellett szívesen jár gombászni, szakértői vizsgával is rendelkezik a gombák ismeretéből – hallhattuk, így valódi élmény számára egy-egy gyűjtő út eredményessége.
„Napfelkeltében a legszebbek a növények” – mondta. Régen is, ma is igazán közöttük érzi jól magát. Véleménye szerint az öröm megélése nem csak a korral jár, számára ez mindig azt jelentette, hogy egész életében a hobbija, a kerti munkák szeretete töltötte ki a mindennapokat. -dite-

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.