Négy évtizede kitörtek a bezártságból – Szeretünk valahová tartozni…

Október 20-án jubileumi közgyűlést tartott a Móricz Zsigmond Művelődési Házban a Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete Szentesi Csoportja. Az ünnepségen részt vett városunk polgármestere, Szabó Zoltán Ferenc, valamint, Kurucsai Szabolcs megyei elnök.

A Horváth Mihály Gimnázium drámais diákjai, Majtényi András tanár úr vezetésével közismert kellemes dallamokkal szórakoztatták a résztvevőket, majd a Kiemelt Arany Minősítéssel rendelkező Vadrózsák Népdalkör népdalfeldolgozásokból nyújtott át egy csokorra valót a megjelentek örömére.

Fülöp József levezető elnök megállapította, hogy 158 fős tagságból 78 fő jelenlétében vált határozatképessé a közgyűlés. Megköszönte továbbá az augusztus végén rendezett Speciális olimpiai játékok szervezésében résztvevők munkáját. Azon reményének adott hangot, hogy ez az esemény újabb hasonló kezdeményezések lehetőségét teremti meg városunkban.

Polgármesteri ajándék.

Szabó Zoltán Ferenc polgármester e témára reagálva azt mondta, mély érzelmi behatások érték az augusztusi események során, amelyek szép emlékeket jelentenek sok-sok év múltán is. Majd utalt arra, hogy ezekben a napokban a város több intézménye ünnepelt jubileumot. – Mind-mind komoly értékekkel járul hozzá a város közösségi életéhez, ahogyan önök is az elmúlt 40 évben. Az összeszokottság, a valahova tartozás öröme hozott vissza engem is ebbe a városba – mondta.


– Az önkormányzat azért dolgozik, hogy mind az egyének, mind a közösségek egyre jobban érezzék magukat. Hálásan köszönöm az elismerést, szükségünk is van rá. A Speciális Olimpiától, a sérült emberektől is megkaptuk ezt az érzést. Büszke vagyok a szervezés hozta csodákra. Ugyanakkor ilyen események ébresztenek rá bennünket igazán, mit jelent a sors ajándékaként egészségesnek és másokról gondoskodónak lenni. A program a szó szoros értelmében lelki emelkedettséget nyújtott.
Majd az esemény hozadékaként arról számolt be, hogy városunk a Nemzeti Úszóprogram egyik helyszíne lehet a jövőben.

 
Lehoczki Józsefné Margó, a MCSME Szentesi Csoportjának titkára beszámolójában röviden szólt az országos szervezetről, a MEOSZ-ról, amely a mozgásukban korlátozott emberek érdekvédelmét, a velük foglalkozó szervezetek összefogását, a közös tevékenységhez nyújtott iránymutatásokkal segíti. A megyei szervezet ugyancsak 40 éves, jelenleg 19 csoportot fog össze. Fontos hangsúlyt helyeznek a munkatársak a rehabilitációra és a tagság fiatalítására. A csoportok a begyűjtött tagdíjak felével támogatják a megyében folyó munkát, akik viszont számos pályázati lehetőség segítségével többszörösen adják azt vissza.

Nan Ferencné Piroska köszöntése.

A szentesi csoportot 5 fős elnökség vezeti, ez alkalommal a tisztújítás során a tagság a regnáló elnökséget megerősítette tisztségében.

Lehoczkiné Margó szólt arról, hogy az eltelt 1 évben 12 fő új belépő érkezett a csoportba. 4 elhunyt tagtársról néma főhajtással emlékeztek meg. A legifjabb tag 14, a legidősebb tag pedig 91 esztendős. Az átlagéletkor ily módon 67 év – hallhattuk.

A tagság részéről további akadálymentesítéssel kapcsolatos igények merültek fel, amelyek összegyűjtésére ösztönözte Szabó Zoltán Ferenc polgármester az elnökséget. A moped támogatások ügyében pedig a Szociális és Egészségügyi Bizottság elnöke, Agócs Lászlóné ígért számukra segítséget.

Lehoczkiné Margó röviden megemlékezett az elmúlt 4 évtizedről. Felolvasta Mészáros János volt titkár levelét, aki rögzítette az 1981 évi alakulás történetét. Az első időkben a környező települések is a szentesi szervezethez tartoztak. Szép lassan hozták ki a négy fal közül a sérült embereket, kirándulások, rendezvények szervezésével. 1991-től 2001-ig Fekete Jánosné vezette titkárként a csoportot, akkor már a Móricz Zsigmond Művelődési Házhoz tartozó szolgálati lakásban tartották az összejöveteleket. Önállósultak a környező települések. Lehoczkiné Margó 2001-ben vette át a csoport vezetését. A havi találkozások hetivé váltak, amelyekről azóta is vezetik a csoport naplót. Az együttműködés gyakorivá vált a társ-, így a hallás- és látássérülteket összefogó szervezetekkel. A tartalmas közös időtöltés formái ma is a fürdőlátogatások, kirándulások, torna programok épp úgy népszerűek, mint a zsíros kenyér parti, a ruhadurizás, vagy a különféle felvilágosító előadások sokasága.

Lehoczkiné Margó külön ajándékkal köszöntötte Nan Ferencné Piroska alapító tagot, aki meghatottan idézte fel az emlékeket. Kezdetben több háborús sérült is csatlakozott a szervezethez. Intézték a gépkocsi igényléseket, s ha arra volt szükség, segítettek a sérültté vált tagtársaknak a lakás átalakításban. Vezetőségi tagként még a közelmúltban is a moped ügyekkel foglalatoskodott. Felidézte, hogy a közös kirándulások kedves emlékei mennyire felejthetetlenek maradnak a számára.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.