A megye identitásáért Csongrádon

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat 300 millió forint támogatást nyert az Európai Szociális Alapból a „Megyei identitás erősítése” című és TOP-5.3.2-17 kódszámú felhívás keretében. „A Csongrád-Csanád Megyei identitás erősítése” című TOP-5.3.2-17-CS1-2020-00001 kódszámú projekt átfogó célja a megye településeinek, térségeinek közösségteremtő kezdeményezése és cselekvőképességének fejlesztése, a közösségi, térségi identitás erősítése az adott célterületen élő helyi lakosság körében. A megye térségében élő közösségek identitásának erősítésében kiemelt szerepet töltenek be a programok, rendezvények, melyek segítik a társadalmi aktivitás és együttműködés erősödését. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, mely vissza nem térítendő támogatás.

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat Csongrádon, a Batsányi János Gimnáziumban tartotta rendezvénysorozatának következő állomását, amelyen elsősorban város fiatalságát szólították meg.

A megnyitó után a 9. és 10. évfolyamos fiatalok érdeklődve vettek részt a Csongrádi Színtársulat előadásán, akik érthető nyelven, egy kiskutya szemszögéből mutatták be az emberiség mai egyik legfontosabb kérdéskörét, a koronavírus járvány következményeit, hatásait a mindennapokra. Az előadást figyelemmel kísérte Gyovai Gáspár, Csongrád város alpolgármestere is.

A Szegedi Orvostudományi Egyetem hallgatói a biológia-kémia szakirányú végzősöknek tanóra keretein belül általános orvosi előadást tartottak, amelynek végezetével kérdéseket tehettek fel a diákok az orvostanhallgatóknak. A nap folyamán általános szűrővizsgálatokra, fogászati vizsgálatokra és egészségmegőrzési tanácsadásra is nyílt lehetősége az érdeklődőknek a SZOTE on Tour jóvoltából.

Az egészséges életmód elengedhetetlen részét képzi a mozgás, így futóversenyt és Sportfesztivált is hirdetett a Megyei Önkormányzat. Az 5. és 6. osztályos kisgimnazisták futóversenyen nyújtott teljesítményéért Kormányos Sándor megyei képviselő, mezőgazdasági tanácsnok adta át a jutalmakat.

A nap folyamán a Virgonckodó Játszópark jóvoltából számos népi fajáték kipróbálására nyílt alkalom, a gimnázium udvarán játszhattak velük a gyerekek. A Magyar Vöröskereszt játékos módon segítette elsajátítani az elsősegélynyújtás alapjait. A Nemzeti Művelődési Intézet munkatársai Hungarikum játszóházzal készültek, a rendőrség jóvoltából pedig közlekedésbiztonsági ismeretterjesztő tesztek kitöltésére volt lehetőségük a résztvevőknek.

A Csongrádi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság a gimnázium udvarán fogadta az érdeklődőket. A közeli óvodából és a Galli János Általános Iskolából is érkeztek gyerekek, akik megnézhették a tűzoltóautó belsejét, kipróbálhatták a tűzoltófecskendő használatát, és beöltözhettek védőruhába is.

A gimnázium aulájában helyi termelők mutatták be termékeiket. Lakatos János helyi pékmester lehetőséget biztosított kovászos kenyeret, magvas barna kenyeret, cipót kóstolni, míg a Török Műhely jóvoltából dzsemeket, zöldségkrémeket, aszalványokat lehetett kipróbálni. Különböző sajttípusok kóstolására és vételére is volt lehetőség, amit Farkas Ilona sajtkészítő biztosított.

A délután folyamán az iskola auláját a fellépők színpaddá varázsolták. Közel egy órás koncertet adott a Molnár Dixieland Band, akiket az iskola 3 emeleti erkélyein tudtak végighallgatni és figyelemmel kísérni kicsik és nagyok. A hangulatos koncert után az Alföldi Néptáncegyüttes gyerekcsoportja lépett színpadra. Alföldi gyermektáncokkal érkeztek, és bevonták az ifjússágot a tánc világába.

A pörgős táncok után a Csongrád Megyei Diáksport Egyesület mozgásra hívta a Galli János Általános Iskola 3. és 4. évfolyamos gyermekeit a gimnázium tornatermébe. A Sportfesztivál egy órás időtartama alatt lehetősége nyílt a gyerekeknek különleges eszközökkel, különféle játékokat kipróbálni. Megismerkedhettek a kogellán labdával, egyensúlyozó párnával kellett sportfeladatot megvalósítani.

A rendezvény zárásaként a Sportfesztivál eredményhirdetése során Kiss Attila, a CSMDE elnöke és egyben a Batsányi János Gimnázium igazgatója értékelte a tanulók teljesítményeit.

„ Minden kisdiák eredményesen túljutott minden akadályon, de a legfőbb elvárás az volt, hogy mindenki jól érezze magát, ezt pedig maradéktalanul teljesítettétek!” – hangzott el a dicsérő értékelés.

Ezt követően a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat nevében Kormányos Sándor mezőgazdasági tanácsnok és Kiss Attila igazgató adták át a jól megérdemelt ajándékokat az összes résztvevőnek.

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat sok szeretettel várja a Kedves Érdeklődőket 2021. október 15 – én, a programsorozat következő állomásán, Földeákon.

Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat
Sajtószolgálata

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.