Egy emberbarát kutyus története – Frankó szülinapi ajándéka

Jól haladnak az új orvosi rendelő építési munkái a Sáfrán Mihály utcában. Ám még a régiben találkoztunk Ambrus Dorottyával, aki marketinges egy reklámügynökségnél Budapesten. A család a 9 éves francia buldoggal érkezett kezelésre. Miért vállaltak be ekkora távolságot? – tudakoltuk.

-Lakatos Béla doktor úr ajánlotta Dobos doktor urat, mivel régóta ismerik egymást. Nem távolság számunkra eljönni Szentesre, messzebb is elmennénk a kis kedvencünk egészsége érdekében.
Dorottya bemutatta nekünk Frankót, a 9 éves francia buldogot.

-Két és fél éve van szürke hályog a szemén, ami már olyan súlyossá vált, hogy lézer nem segített volna. Szentgáli doktor úr műtötte meg Pesten, viszont tudtuk, hogy az évek folyamán romlani fog a szeme. Most már zöld hályog betegsége van a jobb szemén, azt viszont lézerrel Dobos doktor úr tudja kezelni.

Igen nyugodt kis jószág, látszik, hogy rengeteget foglalkoznak vele…

-Nagyon szeret a lakásban lenni. Inkább az emberekhez kötődik. Jobban szereti az emberek közelségét, mint más állatok társaságát. Sok a zöldfelület a környezetünkben, de haza járunk Martonvásárra is, ahol nagyon szeret a teraszon, vagy a kertben lenni. Teljesen családtagnak számít, visszük magunkkal, akár wellneszezni, akár a horvát tengerpartra megyünk. Más állatot nem tartunk, de tervezünk neki egy francia buldog kistestvért a 10. születésnapjára.

Mi az alapja a bizalmuknak a szentesi rendelőt illetően?

-Második alkalommal érkeztünk Dobos doktor úrhoz. Az első alkalommal teljes kivizsgálás történt, most pedig a kezelés. Vizsgálatokra járunk az Állatorvosi Egyetemre, de ott nincsenek olyan gépek, mint itt. Fontos, hogy mi is jobban rálássunk az állapotára, pl. hogy mennyi folyadék felhalmozódás történt. Azért vagyunk itt, mert úgy érezzük, hogy többet tudnak érte tenni – mondta Dorottya, és hozzátette:

-Természetesen Dobos doktor úr személyisége is bizalomra ad okot, hiszen a legjobbat szeretné a kisállatkáknak, ezért a legalaposabb munkát végzi. De azt is szereti, ha a gazdik teljes bizonyossággal tudnak mindent a kis betegről, így oktatáson is részt veszünk, hogy egyszerűsítve ugyan, de megértsük, mi zajlik a kutyus szemeiben.
Dr. Dobos András címzetes egyetemi docens Frankó betegségéről így számolt be:

-Ún. másodlagos zöld hályog betegsége alakult ki, ami előfordul egy bizonyos műtétcsoport után. Ez nem szövődmény, a műtét esetleges velejárója, amit ebben a rendelőben tudunk korrigálni. Még nem tudni, hogy egyszeri találkozása a kutyusnak a lézeres kezeléssel elegendő lesz-e, de a szeme meg fog maradni és látni fog. Érzéstelenítő szemcseppet kapott, már nem altatunk ilyen beavatkozásnál. Nyugtatót sem kellett adni neki. Nagyon jól együttműködő kis páciensről van szó, látszik, hogy mindig emberközelben tartják. Kép és szöveg: dite

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.