Felsőoktatási együttműködés a gyakorlati képzésért

Szeptember 3-án sajtótájékoztató keretében írt alá együttműködési szándéknyilatkozatot Szabó Zoltán Ferenc, városunk polgármestere és a MATE (Gödöllő) képviseletében Prof. Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem rektora. Prof. Dr. Gyuricza Csabát (képen középen) az együttműködés lényegéről kérdeztük.

-Az egyetemi képzés hangsúlyos része a gyakorlati oktatás. A diákok kertészeti cégeknél töltenek el több hetes gyakorlati időt, s ehhez azok a cégek, társaságok kellenek, akik a legszínvonalasabb technológiákat tudják megmutatni a diákoknak. A zöldségtermesztésben, hazánkban a legmagasabb szinten itt Szentes környékén lehet megtanulni a szakmát, ezért vesznek részt a diákjaink a gyakorlati oktatásban. Ők az ország minden részéből érkeznek. A gyakorlati fogások elsajátításával az a cél, hogy a későbbiek során, a térséget megismerve, munkahelyet is találjanak itt maguknak. A munkaerő utánpótlás ugyanis komoly kihívás napjainkban. Azért szeretnénk ezt az együttműködést, hogy hidat képezzünk az egyetem és a térség között. Szeretnénk egyben mérsékelni a fiatalok esetében nagyon jellemző folyamatos elvándorlási tendenciát is.

-Mi a szerepe az önkormányzatnak az együttműködésben?

-Az önkormányzattal kötöttük ugyan a megállapodást, azonban a térség meghatározó gazdasági társaságai, mint pl. a DélKerTÉSZ, vagy az Árpád Agrár Zrt, részesei a megállapodásnak, ahol az üvegházi termesztés világszínvonalú, a legkorszerűbb technológiákra épül. Az együttműködést az önkormányzat összefogja, koordinálja, hiszen ahol a gyakorlati képzés történik, ott kellenek szállások, megfelelő épületek, ebben is segít a város.

-Professzor úr, sok sikert kívánok a közös tevékenységhez!
Kép és szöveg: D. T.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.