HK-CERAM Kft – Szárnyálnak az építőiparral – Újabb csarnoképítés kezdődik

A szentesi HK-CERAM Kerámiagyártó Kft. ügyvezető igazgatójától, Sebők-Papp Imrétől arról érdeklődtünk, hogyan érintette őket a COVID miatti válság, mennyire rendezte át a piaci pozícióikat és miként alakulnak az idei évre tervezett fejlesztéseik. Nagy örömünkre igen kedvező változásokról hallhattunk.

Ügyvezető Úr! A tavalyi beszélgetésünk során azt mondta, a válság hatásai később érződnek majd. Azóta kaptunk egy újabb COVID hullámot. Hol tartanak most?

-Szerencsés fejleményekről tudok beszámolni. Nagyon fontos vevőink nekünk az építőanyag-gyártók, s mivel az elmúlt időszakban a legtöbb európai országban a kormányok támogatási programokat indítottak lakásépítésre, felújításra, hatalmas fellendülésnek indult az ágazat. De a támogatási formáktól függetlenül is sok ember gondolkodott úgy, hogy a megtakarításait otthonfelújításra fordítja. Így a korábbi várakozásainkat meghaladóan megnőtt az igény az építőanyagok iránt, hozva magával jelentős áremelkedéseket is. A mi vevőink építőanyagokat gyártanak, és lényegesen többet rendeltek az előzetes várakozásainknál pl. az egyes tetőcserepek gyártásához használt formákból – újságolta és így folytatta:

-A tavalyi piaci bizonytalanságaink elmúltak, amit akkor nem rendeltek meg, most pótolták. Tavaly ősz óta teljes kapacitással dolgozunk, olyannyira, hogy a nyári leállásunk is elmaradt. Hálásan köszönöm minden dolgozónknak, hogy kitartottak a nagy hőség ellenére is. Összességében jók tehát a kilátásaink erre az évre mind a forgalom, mind az eredményesség tekintetében. Ennek köszönhetően lényegesen magasabb jövedelemre tesznek a dolgozóink szert, mint a korábbi években.

-Nagyon szép kúpcserepeket láttam kint, ilyenek gyártásához hány féle mintát készítenek? Mennyire beszélhetünk divatról ezen a területen?

-Az itt látható kúpcserepekhez most a mérnökeink alátétet terveznek, egyébként több száz féle tetőcserép készítéséhez gyártunk formákat. A gyártók persze szeretnének egymástól eltérő termékeket gyártani, ezért nem egyformák a méretek, a színek, és más-más díszítést használnak ezeken az igen tetszetős termékeken. Nekünk ez jó, ahány vevő, annyiféle igényt kell megvalósítani, és az egyediség számunkra jövedelmező kihívás. Beszélhetünk persze divatról is a tetőcserepeknél, hiszen régen a natúr vörös színű cserepek hódítottak, majd lettek színezett cserepek, előbb a matt, majd a fényes. A legújabb divat a mázas cserép, különböző színekben. Nagyon gyakori a fekete, az antracit, formavilág tekintetében a korábbi íves cserepek helyett most az egyszerű, letisztult, szinte egyenes tetőknek van a divatja. 3-4 év, és változni fog újra.

Rembrandt cserépkályha a lakás ékessége.

Közeleg a tél, kandallók, cserépkályhák egyedi kivitelezésében is élen járnak. Bemutatótermük a Szarvasi úton jól reprezentálja az önök által kínált lehetőségeket. Hogyan alakul ennek a termékkörnek az értékesítése?

-A kályhákra vannak ipari vevőink, akik az egyes áruházláncoknak szállítanak, jellemzően hordozható kályhákat. A kerámia burkolat a mi termékünk. Rendszeresen szállítunk a salgótarjáni kályhagyár jogutóda, a Wamsler számára. Vannak kész, azonnal elvihető hordozható kályháink, ill. ami a hagyományos épített cserépkályhákat illeti, egyéni igények alapján, rendelésre elkészítjük őket. Rengeteg összetevőnek kell ugyanis megfelelni, a kéménytől függően, a helyiség formáján, méretén át egészen a külső megjelenésig, díszítésig, színekig, hiszen ezek a kályhák egy életen át szolgálják a tulajdonosukat. A mai kályhának nem csak a fűtés a szerepe, sokkal inkább az, hogy díszévé válik a lakásnak. Időnként begyújtják a hangulatért. Ám ha másodlagos is a fűtés, úgy készülnek, hogy a használat során jól érvényesüljenek a minimális károsanyag-kibocsátás feltételei.

Milyen fejlesztések valósulnak meg önöknél az idei esztendőben?

-Új irodaépület készül itt a telephelyen. A COVID járvány is szükségessé tette, hogy nagyobb területen kevesebben dolgozzunk, megvalósuljon a megfelelő távolságtartás. Októberben tervezzük az átköltözést, ezután bőséges lesz a hely, kényelmesen elhelyezkedhetünk, s ha később létszámbővítésre lesz szükség, nem fog gondot okozni. Még az ősz folyamán elkezdjük egy új csarnok építését, amire még lehetőséget biztosít a telephelyünk, ám ezzel már a telephely beépíthetőségi szintje telítődik. Vannak túlzsúfolt munkaterületeink, s ezért nem olyan jó a szervezettségünk, nincs megfelelő mozgástér, s ez által a hatékonyság korlátozott. Ennek a beruházásnak éppen az a célja, hogy ezeket a gondokat feloldjuk és költségeket is takarítsunk meg hosszabb távon. Igény szerint többlettermelésre is lehetőséget ad a beruházás. A fejlesztéseket részben saját forrásból, részben bankhitelből valósítjuk meg.

Ügyvezető Úr! Köszönöm a beszélgetést.
Dömsödi Teréz (Fotók: HK-CERAM)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.