Tóth József Színház és Vigadó – Reményteljes kezdet után…

A Békéscsabai Jókai Színház művészei.

… jönnek a szürke hétköznapok az új intézmény mindennapjaiban. Mindenesetre fantasztikus 2 órát tölthettünk kiváló művészek társaságában a főtéren szeptember 3-án délután. Nagyon sok minden történt ez alatt az idő alatt.

Nagyon sok minden történt addig is, amíg elérkezhetett ez a nap, s erről a program szónokai megemlékeztek. Ők, Szirbik Imre korábbi, Szabó Zoltán Ferenc jelenlegi polgármester és Farkas Sándor országgyűlési képviselő, agrárminiszter-helyettes.

Szabó Zoltán Ferenc polgármester az épület történetét idézte fel a városatyák 1896-os pályázati döntésétől a színház 1900-as évek eleji névadásáig, majd a 60-as évek közepén történt felújításig és a 2008 évi bezárásig. „Soha még egyszer a szentesi színház ne legyen bezárva.” Ennek jelképeként Seregi Zoltán igazgató, mentor, Szirbik Imre ny. polgármester és Farkas Sándor miniszterhelyettes közreműködésével összetörtént a Füsti Cukrászda által felajánlott grillázs kulcsot, amit a jelenlévők elfogyaszthattak.

Szirbik Imre polgármester beszéde.

A Norvég pályázattal támogatott épület felújítások, és a megelőző időszak részleteit elevenítette fel Szirbik Imre ny. polgármester. Szólt azokról a főtéri beruházásokról is, amelyek – vezetése idején – a város mai arculatát teremtették meg. „Hét éven át küzdöttünk, hogy a városé legyen az épület…” „A Petőfi keresztjét közösen a vállunkra vettük, ha már a miénk, büszkék lehessünk rá. Tervek születtek, zsákutcákba futottunk, talán volt, amikor nagyon el is keseredtünk, és reménytelennek láttuk mindazt a küzdelmet, amit teszünk. De mindig volt valaki, aki tartotta bennünk a lelket…” Megköszönte Szabó János tervezőnek és csapatának, hogy nem adták fel. Sokadszor rajzolták újra a terveket, hogy szép és élhető intézmény lehessen a színházunkból – mondta. Majd jöttek az építők, az Integrál Zrt, akik talán az egyik legszebb referencia munkájukként tartják számon. Megköszönte Lázár János, akkori miniszternek, hogy hozzásegítette a várost a Norvég Alap pályázatához, másodszor pedig a szentesiek által befizetett adók kiegészítéséhez készített előterjesztést, mert az uniós források nem bizonyultak elégségesnek. „Egy szocialista köszönetet mond egy Fideszesnek.” „Köszönöm, Szentes, hogy ezen az úton együtt járhattunk. Köszönöm, hogy erőt adtak, egy életpályát segítettek, hogy itt lehettem.”

A színpadon Gregor Bernadett.

Történelmi pillanatról beszélt Farkas Sándor miniszterhelyettes. „12 év után visszatér a színházi élet Szentesre.” „… olyan építészeti remekműnek vagyunk az élvezői, amelyre sok város irigykedhet. Majd ismertette azokat az anyagi forrásokat, mintegy 2,2 milliárd forint értékben, amelyek a felújításokat lehetővé tették. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkára 100 millió forintot biztosított az első színházi évad megvalósításához, amiért ugyancsak köszönetét fejezte ki. „A mostani kormány felismerte azt a fontos tényt, hogy a magyar kultúra olyan nemzeti vagyon, olyan hosszú lefutású befektetés, amelybe érdemes és kell invesztálni, hiszen a kultúra minden közösséget magas szintre emel, a színház és a zene összeköt embereket, társadalmi csoportokat, túlélést biztosít a legnehezebb időkben is…” – hallhattuk.

Straub Dezső is énekelt.

Kiemelte a polgári értékrend viszonyulását a magyar nyelvhez és kultúrához, majd köszönetet mondott Fekete Péter államtitkárnak és Vidnyánszky Attilának, a Nemzeti Színház főigazgatójának, a Magyar Teátrumi Társaság elnökének, hogy biztosították a szakmai és anyagi hátteret a színház működéséhez.

A színpadon kiváló művészek tették számunkra felejthetetlenné a délutánt. Fogadják szeretettel kép összeállításunkat.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Vajon őket ki ne ismerné: a Badár és a Szőke.
Varga Miklós fellépésre vár.
Csonka Dóra és Xantus Barbara musical betétdalt énekelt.
A Jövőnkért Néptáncegyüttes műsorából Bagi Ferenc vezetésével.
Zséda a színpadon.
Nagy Noémi a Lajtha László AMI növendéke.
A zongoránál Fesztbaum Béla.
Novodomszky Éva Kárász Zénóval és Bajomi Nagy Györggyel beszélget.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.