A hűség elismerése a fábiánsebestyéni Kinizsiben

Szeptember 6-án a fábiánsebestyéni Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt. parkjában került sor arra az ünnepségre, amelyen a gazdasági társaság egykori alapító családjait köszöntötték. Ez alkalommal 4 család, elismerésként, a több generációt átívelő, több mint 100 éves együttműködés megbecsüléseként, ajándékcsomagot vehetett át Farkas Sándor agrárminiszter-helyettestől.

Az ünnepségen jelenlévőket Farkasné Márton Katalin vezérigazgató köszöntötte, aki szólt arról, hogy igazi közös büszkeségeik az évről-évre kiváló terméseredményt adó, 1340 hektáron öntözhető, termőterületek. Elmondta, hogy 700 hektáron hibridkukoricát termelnek. De örömmel nyugtázta azt is, hogy egyre erősödik a holstein tenyészetük is. A robot technológiával felszerelt istállók, a korszerű öntözőrendszer, valamint a betakarító gépek hatalmas műszaki fejlődésen mentek át az utóbbi években. Nagyon fontos a bérbe adó földtulajdonosok bizalma.

-Azonban mégis a dolgozóikra vagyunk a legbüszkébbek, hiszen a mezőgazdaság legfőbb erőssége az ott dolgozók hűsége – mondta Farkas Sándor országgyűlési képviselő, miniszterhelyettes.

-A települések körüli földek biztos megélhetést nyújtottak évszázadokon át az ott élőknek. Ma sincs ez másképpen. Sőt egyre értékesebb a munkaerő, különösen, ahol az állattenyésztés is szerepet játszik, ott nagy a munkaerőigény. Egyre nagyobb a verseny, innen is elhordják a munkavállalókat a faluból. 

Mi azt szeretnénk, hogy a fiatalok is minél többen helyben találják meg a számításukat. Az átalakuló mezőgazdaságban, ma már  nem a gyalogmunkások, hanem a sokoldalúan képzett munkatársak vannak többségben. 

S bár a mai technika, az új gépek, robotok más hozzáállást is igényelnek, sokszor megvan a mezőgazdaságban még a nehézség, nem csupán fizikai értelemben, hanem kitéve az időjárásnak, helyenként éjjel-nappal helyt kell állni, korán kelni, állatokkal bánni, vagy éppen a rekkenő hőségben szénát sodorni, címerezni, trágyázni. 

Mégis a mezőgazdasági munka előnyei közt sok mindent fel tudnék sorolni. Aki ebbe belenő, annak nem esik nehezére felkelni, ha kell, akár hét végén is. Egy idő múlva megszokja az ember, de elmondhatjuk, hogy egyre nagyobb mértékben támaszkodhatunk az új technikákra. Az erősebb gépekkel sokkal nagyobb területeket tudunk precízebben naponta megművelni, az istállóban robot fej, a számítógép egyre több területen hódít. A gépeket robot kormány vezérli, sok minden automatikus, azonban az ember kezelő szerepe vitathatatlan. 

Akkor, amikor mások komoly munkaerő gondokkal küzdöttek, a Kinizsi akkor is állta a sarat. Volt elvándorlás, de büszkén mondhatjuk, vissza is. Hiszen, a helyben lévő munkahelynek is megvan az előnye, ha nem is rugalmas munkarendben, de fontosabb esetekben elmehetnek a dolgozók. A kereseten még lehetne javítani, az egyre nagyobb eredmény, erre alapot is adhat. De az, hogy szinte besétálhatnak, vagy bebiciklizhetnek ide a dolgozók, délben hazamehetnek ebédelni, szinte nincs a bejárásból adódó plusz idő és költség, legfeljebb, ha valaki a környező településekről jár ide, Eperjesről, Gádorosról vagy éppen Szentesről. 

Nagyon örülök, hogy egyre több fiatal gondolja úgy, hogy érdemes itt dolgozni. Az átalakuló viszonyok őket fogják igazolni.

Egy biztos, innen a földet nem lehet elvinni, a cég egyre erősödik és ez az alapja a további fejlődésnek. Az igazgató lehet más, de a dolgozó, reméljük, ugyanaz marad. Szeretnénk ezt a családias légkört egyre inkább erősíteni. Mert a csiga ki tudja növeszteni a házát, de a háza nem a csigát. – minden cégben a működtető ember a legfontosabb. 

Megköszönöm a generációkon átívelő bizalmat, hűséget annak a 40 családnak, akik több nemzedéken át itt dolgoznak. Közülük azt a 4 családot emelnénk ki, akik együttesen, több mint 100 évet munkálkodtak a Kinizsiben, ők az összesen

109 évet a Kinizsiben töltő István család.

114 éven át szolgálatot teljesítő Juhos család.

146 évvel rendelkező Laczkó család, van, akinek a szépapja is itt dolgozott, 5. nemzedék a Laczkó családból a Kiniszi fennmaradását és fejlődését szolgálta.

A legtöbb időt, összesen 161 évet köszönhet a Kinizsi a Felföldi családnak.

V.V. Fotók: Kinizsi ZRt.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.