Újra megnyílt a Gyémánt – Varázs, a csodás babakiállítás

Pallagi Lászlóné Márti magángyűjteményéből első alkalommal 2018 decemberében rendezett állandó kiállítást a Dózsa György utcában. Akkor mintegy négyszáz, zömében porcelánból készült, csodaszép, kisebb-nagyobb méretű babákban gyönyörködhetett az érdeklődő közönség.

Márti a gyűjtemény első darabját, a képen látható hintázó bohócbabát, kislányának vásárolta. Az elmúlt évtizedek alatt a gyűjtemény közel ezerdarabosra gyarapodott. Az új helyen, Szentesen az Arany János utca 29 szám alatt a teljes gyűjteményből rendezett új kiállítás augusztus 29-én nyílt meg csodálatos környezetben, rendkívüli látványgazdagsággal. A kiállítást Szabó Zoltán Ferenc polgármester ajánlotta a megjelentek figyelmébe. Azt mondta, ez a gyűjtemény méltó helyet érdemel a városi látnivalók ajánlóiban. Gondoskodik arról, hogy minél szélesebb körben tudomást szerezzenek a kiállításról az ide látogatók.

Szabó Zoltán Ferenc polgármester és Pallaginé Márti a megnyitón.

Márti érdeklődésemre elmondta, hogy a gyűjtemény alapját adó régi, különleges darabok között a londoni Viktória kollekcióból származó nagyon értékes példányok is vannak, valamint Németországból származik 48 darab régi baba, közöttük számozottak. Vannak továbbá a gyűjteményben szalmafigurák, rongybabák, egészen apróktól a nagyméretű babákig. Érdekes információ, hogy a babakultusz valamikor az 1800-as években indult Franciaországból. A nagyon régi babák sajátossága, hogy készítőik akkor élt személyekről mintázták őket. A bohócbabák között vannak velencei, hintázós, valamint Harlekin bohócbabák. A kiállítás fontos részét képezik a kiegészítők, a babakocsik, mózeskosarak, különleges napernyők, kiságyak, hinták…   

A gyűjtemény első darabja.

Pallaginé Márti fogad hagyatékból való, különleges, ritka babákat. Jelenleg tizenhárom olyan példány várakozik odahaza, amelyek felújítás, öltöztetés után ugyancsak a nagyközönség elé kerülnek.

A kiállítás bejelentkezés alapján tekinthető meg, a telefonszám: 06 70/945-2536.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.