Montázs projekt Szentesen is – Elfogadás és tolerancia a fogyatékkal élők felé

A MONTÁZS projektet (EFOP 1.9.2. – VEKOP-16-2016-00001) a Szociálpolitikai Innovációs Közhasznú Nonprofit Kft. valósítja meg európai uniós támogatásból. A projekt célja a fogyatékosságból adódó igényekre reagáló közszolgáltatások minőségének és hozzáférhetőségének javítása, a fogyatékos emberek életminőségének, önálló életvezetési képességének és társadalmi befogadásának növelése.
A szentesi Dózsa-ház Közösségi Tér adott helyszínt annak a fogyatékosságügyi tanácsadók által tartott szemléletformáló rendezvénynek, amelyen a Kalandtábor alsó tagozatos résztvevői ismerkedtek meg játékos keretek között a különböző fogyatékosságokkal.
A júliusban tartott érzékenyítő foglalkozás elsődleges célja volt, hogy a gyerekek elfogadóbbá és segítőkészebbé váljanak a fogyatékos emberek irányába. Ezenfelül, hogy a hétköznapokban természetesebben forduljanak a fogyatékosságuk miatt támogatásra szoruló társaikhoz. Ennek elérése érdekében a Csongrád-Csanád megyei fogyatékosságügyi tanácsadók többféle játékkal készültek a fiatal résztvevőknek, amelyeknek köszönhetően könnyed, de mégis informatív módon beszéltek erről a fontos témáról. Ezt segítette továbbá, hogy az egyes érintett fogyatékossági területeket olyan hétköznapi életből vett példákkal mutatták be a MONTÁZS projekt szakemberei, amelyekkel a gyermekek is bármikor találkozhatnak, különösképpen az iskolában.
A foglalkozás során a gyerekek kipróbálták többek között, hogy milyen szavak és cselekvés nélkül, csupán a szem mozgásával kommunikálni egy adott szituációban. Emellett a beszédfogyatékos, látás- vagy mozgássérült emberek mindennapjaiba is belekóstolhattak a különböző játékok alkalmával. Az iskolások egyik kedvence a halandzsa mese volt, amikor is a tanácsadók történetébe behelyettesített szavakat kellett kitalálniuk.
Az alkalomnak mégis a legfontosabb része az volt, hogy a résztvevő fiatalok folyamatosan kérdezhettek a fogyatékosságügyi tanácsadóktól a különböző fogyatékosságokat illetően. A gyermekeknek több kérdésük is volt, amelyek tisztázásával jobban megértették, átérezték érintett társaik nehézségeit.
A gyerekek nagyon aktívak és fogékonyak voltak az egész nap folyamán. Örültek a program adta lehetőségnek, melynek köszönhetően a jövőben képesek lesznek természetesen kezelni azokat a társaikat, akik a fogyatékosság miatt segítségre szorulnak.
Kovács-Surányi Gabriella

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.