Csökkennek az ingatlanárak Szentes térségében

A koronavírus-járvány következményeként az ingatlanpiaci árak a 2015-ös szintre estek vissza, ám az új év beköszöntével szinte azonnal korrekciónak indultak. Ingatlanpiaci elemzések a tavalyi év végén a használt ingatlanok esetén -2 és +4% közötti árváltozást prognosztizáltak a 2021-es évre vonatkozóan, ám a járvány lecsendesedésének és a gazdasági élénkülés hatására az országos statisztikák már több, mint 5%-os áremelkedést mutatnak. Egy hazai ingatlanhirdetési portál most Szentes és környékének ingatlanpiaci helyzetét vette górcső alá.

Miért nem veszünk már lakást?

A hirdetési portál elemzései szerint trendfordulóhoz ért a magyar ingatlanpiac. Mind az új építésű, mind a használt ingatlanok között idén eddig a családi otthonok eladási száma lett a legmagasabb. A karantén-hatás és a lakossági támogatások a fogyasztói igények változását idézték elő, az ingatlanvásárlók körében sok esetben kritérium lett a nagyobb élettér, a terasz és a kert is.

E jelenség a statisztikákból is kiolvasható, az országos felmérések alapján a családi házak első félévben mért átlagára 17%-kal haladta meg a tavalyi év azonos időszakában mért átlagárat. Ez a téglalakások esetében országos szinten 10,3%-ot, míg a panelek esetében 7%-ot jelent ugyanezen időszakokban mérve.

Még mindig kétszámjegyű a drágulás a szentesi ingatlanpiacon is

Az ingatlannet.hu hirdetési portál az adatbázisában található hirdetések alapján féléves becslést készített a szentesi ingatlanárak változásáról. Az idei évben, január és július között a Szentesen meghirdetett lakóingatlanok átlagos négyzetméter ára – az országos adatokhoz hasonlóan – csaknem 17%-al drágult.

Igaz, a kertes házak esetén mért drágulás jelenleg 10% körül mozog, ám a trendforduló a szentesi ingatlanpiacon is megfigyelhető. Míg januárban az átlagos négyzetméterár 140 ezer forint volt, addig júliusra négyzetméterenként közel 15 ezer forinttal nőttek a kínálati árak. A lakásárak 2,1%-os áremelkedést mutatnak az elmúlt fél évben, 301 ezer forintról 307 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár.

Csökkennek a megyei négyzetméter árak

Habár a növekvő tendencia egyértelműnek tűnhet, mégis az áremelkedés nem egyformán érinti az egyes régiókat, településeket. Az eddigi években a vidéki árnövekedés nem tudott lépést tartani az agglomeráció ingatlanárainak drágulásával, így a vidéki ingatlanárak korrekciónak indultak. Azonban a lakossági támogatások, mint például a falusi csok, csak hosszabb távon hozhat áremelkedést a vidéki ingatlanpiacra.

Az országos tendenciával ellentétben a dél-alföldi régió egyes településein csökkenő négyzetméter árakkal találkozunk. A Csongrád-Csanád megyei statisztikák január és július között 3,2%-os visszaesést mutatnak. A portál statisztikái szerint a szentesi térség egyes településein, mint Derekegyház, Szegvár vagy Kunszentmárton ingatlanpiacán is csökkenő négyzetméter árakkal találkozhatunk.

Szabadkai Liza
http://www.ingatlannet.hu

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.