Magyar Copperfield…

A 2021-es év Libri irodalmi díj nyertese a szakmai zsűri döntése alapján – Bereményi Géza: Magyar Copperfield című könyve.
Bereményi Géza 1946-ban született Budapesten. Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas magyar író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező. Eldorádó című filmje 1989-ben a legjobb európai film díját nyerte el. Forgatókönyveivel és Cseh Tamásnak írt dalszövegeivel a magyar kultúra egyik legfontosabb alkotója lett.
Az 50-es és 60-as évek magyar történelme alulnézetből, a szerző gyerek- és fiatalkorának perspektívájából elevenedik meg ennek az önéletrajzi regénynek a lapjain. A könyv szintetizálja Bereményi Géza, a Kádár-korszak egyik leghitelesebb krónikásának korábbi filmjeit, dalszövegeit és szépirodalmi műveit, keretbe és kontextusba helyezi ezeket, miközben humorral és utánozhatatlan éleslátással mutat rá a közemberek mindennapi életébe betolakodó politika visszásságaira.
Bereményi Géza önéletrajzi regénye elsősorban a gyermek- és ifjúkorral foglalkozik. Ismerős lehet nekünk ez a világ csodálatos filmjéből, az Eldorádóból, és Cseh Tamásnak írt dalaiból is. A második világháború után a Teleki téren felnövő gyereket nagyszülei és a Teleki téri piac nevelték. 1956-ban tízévesen éli át a forradalom fordulatait, hogy kamaszkori lázadása és ifjúkori indulása egybeessen a Kádár-rendszer megszilárdulásával. Bereményi önéletírásában sorra veszi és ragyogó portrékban örökíti meg élete meghatározó figuráit és találkozásait. Ez a memoár a magyar történelem krónikája emberközelből, emellett egy érzékeny művész vallomása.
Szerkeszti Lantos Eszter

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.