Bemutatkozik az új intézményvezető – Egyensúlyra törekednek a művelődési központban

Sportos családban nőtt fel és él ma is, a közművelődéssel 2010 után került szorosabb kapcsolatba Urvári Sándor (képen) a Szentesi Művelődési Központ július elsejével kinevezett intézmény vezetője. Röviden, bemutatkozásul elmondta, hogy az Egri Kulturális és Művészeti Központban dolgozott 6 évig. Az ottani jó gyakorlatokat itt is szeretné meghonosítani. De volt az Egri Önkormányzati Hivatal civil referense, vezetett országgyűlési alelnöki titkárságot, 3 évig pedig a Speciális Olimpiai Szövetségnél nemzeti igazgatóként szerzett vezetői tapasztalatokat. Ez a szövetség augusztus végén városunkban nemzeti játékokat szervez, több mint 700 sportoló részvételével. A rendezvény megrendezését segíti a művelődési központ. Itt lesz a szervező bizottság központja és az Olimpia Falu – említette.

  • Megismerve a helyi kulturális intézményhálózatot, a pályázatában leírtak hogyan realizálódnak majd?
  • Módosításokkal, az ötéves periódus alatt meg lehet valósítani a vállalásaimat. A leírtakat a továbbiakban is megvalósíthatónak tartom. Nyilván vannak rövid, közép és hosszú távú tervek, de mind a csapat, mind az infrastruktúra képes arra, hogy a terveket megvalósítsuk. A munkatársaktól jövő impulzusokat, ötleteket is beépítjük, mindezek tovább színesítik a lehetőségeinket, a különböző korosztályoktól jövő igényekre adandó színvonalas válaszainkat.
  • Milyen újszerű kezdeményezésekre számíthat a közönség?
  • Újszerű az is, hogy egy nemzeti játékok ide tud jönni, és a város be tudja fogadni. Pl. leírtam a pályázatomban, hogy a Tokácsli Galéria látogatottságát szeretném úgy növelni, hogy minél több diák rendszeres látogató legyen. Ennek érdekében szeptembertől komoly szervezőmunkát fejtünk ki. Szeptember második felében, október elején lesz egy Rock and roll Szentes kiállítás, melynek keretében Arató Mátyás kollégám élőben beszél majd pl. a korabeli hangosításról, egyéb érdekességekről. A kiállítás zárása után pedig akusztikus koncertet tervezünk.
  • Biztos, hogy újszerű, szeptember 3-án megnyílik a színház, gondolkodunk a további kapcsolattartáson pl. az óvodákkal, iskolákkal, intézményekkel. Újranyitottuk a Szentes Házat, módosított nyitva tartással. Pénteken este 6-ig, de szombaton délelőtt is nyitva lesz ezután. A színház itt fogja elkezdeni a bérletárusítást. Az együttműködési lehetőségek feltárásán túl a folyamatos gondolkodás, tervezés időszakában vagyunk már az őszre nézve. A Térfesztivál meg fog maradni, mint hagyomány, azonban újabb fesztiválokat nem tervezünk.
  • A létszámot illetően lesz-e változtatás?
  • Jó volna, ha lehetne szakmai bővítés, de nem lehet, a létszám kötött. A 8 intézmény miatt a 26 fős létszám kétharmada a technikai személyzet. A közművelődés szakmai munkatársi bázisa velem együtt 6 fő.
  • A munkatársak javadalmazásában várható-e előrelépés? Ez hosszú évek óta probléma.
  • Teljesen jogos a közművelődésben dolgozók felháborodása. Azt gondolom, hogy a szociális szféra dolgozói után mi vagyunk, akik a mínuszos listán a közért dolgozunk, és a legkevesebb anyagi elismerést kapjuk. Ugyan országosan is kis létszámú csapat vagyunk, azonban ha nincs 1 munkatárs a helyén, akkor megáll az élet. A KKDSZ munkatársai nagyon sokat tesznek a képviseletünkért, de egyelőre nem tudnak áttörést elérni. A korábban beígért 6%-ot itt ki tudta az önkormányzat gazdálkodni, de nem minden település tudta ezt megtenni. Én intézményvezetőként nem tudom azt mondani, hogy belátható időn belül ebben a kérdésben lényeges változás lehet. A szakmai minimálbér csak a realitás, a technikai személyzet esetében pedig még ennél is kevesebb. Lelkesedésből, elkötelezettségből dolgoznak a kollégák.
    Urvári Sándor úr végezetül néhány fontos információt osztott meg velünk a közeljövőről. Többek között az intézmény vezető úr elmondta, hogy a közeljövőben megújítják az intézmény honlapját, de ezen kívül is több intézkedés történt az információk lakossághoz történő eljuttatása érdekében. Fontos, hogy a pandémiával összefüggő intézkedések változása miatt az előre váltott jegyes és ülőhelyes események védettségi igazolvány nélkül is látogathatók most már!
    Az augusztus 20. rendezvényről megtudtuk, hogy a népzenei programokon túl Tolvai Reni és Hevesi Tamás műsorával, modern tánccal, tűzijátékkal, koncerttel és diszkóval is készülnek a közönségnek, majd a szeptember 25. Térfesztiválon a legendás Bikini együttes nagykoncertje lesz a csúcsprodukció.
    Számítanak a szentesiekre!
    Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.