Mindenhol helyismeretre bukkanunk…

A Szentes Városi Könyvtár ad otthont augusztus 4. és 6. között a helyismereti könyvtárosok 22. alkalommal megrendezett konferenciájának.

Az augusztus 4-én rendezett sajtótájékoztatón Sallainé Gresó Klára, a Szentes Városi Könyvtár igazgatója ismertette a három nap programját, amelyben vendég előadók, valamint az utolsó napon szentesi előadók előadásai szerepelnek, valamint 5-én csoportosan látogatnak el Szarvasra, ahol a város nevezetességeivel ismerkednek az ország számos pontjáról érkezett helytörténész könyvtárosok, közel negyven fő.

Mennyeiné Várszegi Judit elnök a főszervező Magyar Könyvtárosok Helyismereti Könyvtáros Szervezete nevében elmondta, hogy a rendezvénynek minden évben más város ad otthont. Céljuk, hogy megismerjék az országos értékeket, s azokat a kollégákat, akik helyismerettel foglalkoznak. Minden konferencia más tartalmat hordoz. Szólt arról, ahogy korábban, most is forró szeretettel fogadta a rendezvényt a szentesi könyvtár kollektívája, így szívesen választották a konferencia számára Szentest.

A téma ebben az évben – tudtuk meg – a helyismeret és a média kapcsolata. Miért kapcsolódik össze a helyismeret és a média? Ma már nem lehet meg a szakma a média újabb formái nélkül, blogokat, facebook oldalakat, webes felületeket alakítanak ki, hogy a nagyközönséghez eljuthassanak a kutatási eredmények. Ezek a kapcsolatok kitágítják a tereiket, mind többekhez tudnak eljutni a helyismereti információk. Ma civil szervezetek is foglalkoznak helyismerettel, divat lett a retro. Adott téma múltjának felkutatása ugyancsak helyismeret, áthatja az életünket. A konferencia arra jó, hogy a szakemberek kicseréljék legfrissebb tapasztalataikat, bemutassák egymásnak a legjobb megoldásokat. A 21. század média lehetőségeit kihasználva új utakat keresünk, és az elkövetkező három nap arról szól, hogyan tudunk egymástól többet tanulni, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre, hogyan tudunk mind jobban a köz szolgálatára lenni – fejtette ki.

A rendezvény kódex könyvébe Szentes is bekerült tehát, továbbá minden évben átadják a rendezvény keretében a Helyismereti Könyvtárosok Szervezete és a Bibliográfiai Szervezet által alapított Kertész Gyula emlékérmet is.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.