Ennyi ideig spórolhatunk egy ingatlanra, ha átlagfizetést viszünk haza

Mint ahogy előző cikkünkben beszámoltunk arról, az év elején érvénybe lépett, módosított lakossági támogatások megjelenése az eddig is dráguló ingatlanpiacon csak tovább fokozták az áremelkedést. De mégis milyen áron lehet most ingatlanhoz jutni Szentesen és mennyi ideig kellene spórolni rá, ha az átlagkeresetet vesszük alapul? Egy hazai ingatlanhirdető- és kereső portál többek között ezeket a kérdéseket is megválaszolja következő elemzésében.

Kevésbé érezhető a drágulás a szentesi ingatlanpiacon

Az ingatlannet.hu adatbázisában található hirdetések alapján a portál becslést készített a szentesi ingatlanárak változásáról. Az idei évben – január és május között – a Szentesen meghirdetett lakóingatlanok átlagos négyzetméter ára igaz kis mértékben, de drágult. Az áremelkedés öt hónap alatt 3,3%-ot jelentett, az átlagos négyzetméterár 162 ezer forintról 170 ezer forintra nőtt. A kertes házak esetén visszaesést tapasztalhattunk, 142 ezer forintról 132 ezer forintra esett az egy négyzetméterre jutó átlagár. A téglalakások átlagára szintén folyamatos a drágult, az áremelkedés becsült értéke 32%, az átlagos négyzetméterár a májusi adatok alapján 309 ezer forint. Ezzel ellentétben a panellakások átlag négyzetméter ára a kertes házakhoz hasonlóan csökkent, jelenleg 289 ezer forintba kerül egy négyzetméter.

Mennyi ideig kell spórolni egy ingatlanra Szentesen?

A számításhoz a fent említett átlagos négyzetméter árakat és a kedvezmények nélküli nettó átlagkeresetet vettük alapul. Ez az összeg a Központi Statisztikai Hivatal áprilisi gyorstájékoztatója szerint 293 ezer forint. Mégis mennyi ideig kellene félretenni egy ingatlanra, ha a nettó átlagkeresetet vesszük alapul? A hirdetési portál statisztikai adatai alapján a szentesi ingatlanpiacon található családi házak átlagosan 20 millió forint körül kerülnek meghirdetésre, így annak, aki a nettó átlagkeresetet viszi haza – és az egészet félretenné – 5 évnyi és 9 hónapnyi átlagfizetést kellene félretennie. A téglalakások esetében ez 3 év 9 hónapnyi nettó átlagkeresetet kellene megtakarítani, amely megközelítőleg a 13 millió forintos kínálati árat jelentené. A panellakások kínálati ára átlagosan 13 és 15 millió forint között mozog, így ez 4 évnyi és 4 hónapnyi átlagkereset spórolását igényelné. Azonban a valóságban ez nem ilyen egyszerű. Egy családnak, aki álmai otthonát szeretné megvásárolni, a lakossági támogatások mellett van néhány kedvező lehetőség. Nagyon nagy segítség lehet például egy felkészült ingatlanos, aki tisztában van azzal, hogy mire kell odafigyelni a lakásvásárláskor, és ismeri a különböző hitelkonstrukciókat és a további felmerülő költségeket is.

Önfenntartó gazdálkodás – megéri?

Manapság egyre többen menekülnek a járvány okozta bezártság elől a települések külterületeire. A portál adatbázisában is egyre több az olyan ingatlanhirdetés, amely földterületet vagy tanyát kínál Szentes közelében. A külterületi ingatlanok akár 40%-kal is olcsóbbak lehetnek, azonban a városon belül meghirdetett ingatlanok száma túlnyomóan több. Még mindig kedvezőbb áruk miatt egyre keresettebbek lakhatás céljából, de sokan még mindig inkább megélhetési célból keresik a mezőgazdasági munkákra is alkalmas telkeket.

Szabadkai Liza
www.ingatlannet.hu

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.