Nemzeti játékokat rendez Szentes – Felkészülés a speciális olimpiára

Szentes Város Önkormányzata, Szegvár Nagyközség Önkormányzata és a Magyar Speciális Olimpia Szövetség városunkban rendezi meg a Speciális Olimpiai Nyári Nemzeti Játékokat augusztus 26 és 29. között.

A június 17-én tartott beharangozó sajtótájékoztatón Szabó Zoltán Ferenc polgármester köszöntötte a megjelent vendégeket. Büszkeséggel szólt arról, hogy a városban mennyi fiatal és idősebb ember sportol rendszeresen. Elmondta, hogy a közelgő jeles sportesemény előkészítésén már több hónapja dolgozik egy 10 fős bizottság, ily módon kerülhet sor a megállapodás közös szentesítésére ezen a napon. A nemzeti játékokra közel 800 sportolót várnak, hiszen egy ilyen rendezés illeszkedik Szentes Nemzeti Sportváros jellegébe. Miért partner Szentes a nyári játékok megrendezésében? Már vannak, voltak előzmény rendezvények, amelyekben a hasonló feladatokra vonatkozó alkalmasságunkat megmutathattuk. Szegvár Nagyközség Önkormányzatával együttműködve, akik a torna sport eseményeit vállalták megrendezni, Szentes minden iskolája és sportlétesítménye, beleértve az Üdülőközpontot is, részt fog venni a megvalósításban – hallhattuk.  

Lengyel Lajos a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség elnöke felidézte: edzőtáborozások helyszíneként kerestük fel először Szentest. Impulzív fogadtatást tapasztaltunk. Csodálatos érzés volt korábban a miskolci játékokon az olimpiai láng fellobbantása, de volt rendezvényünk Zánkán, Kecskeméten, Szombathelyen, amelyeken, mint elő-versenyeken mérethették meg a képességeiket a sportolóink. Így lesz ez Szentesen is augusztus 26-29. között. Az előválogató a 2023 júniusában, Berlinben rendezendő nyári speciális olimpiai játékok megrendezése érdekében történik. Invitálom a lakosságot, hogy látogassák a 16 sportágban megrendezendő sportmérkőzéseket.

Szegvár torna sport hagyományait idézte fel Szabó Tibor György polgármester, azon örömének adva hangot, hogy először vehet részt a település speciális nemzeti játékok rendezésében. Egy ilyen esemény nem csak a sportról, sportszerűségről, de az összetartozásról is szól. A speciális sportágak versenyzői küzdenek önmaguk elfogadtatásáért, egymás megértéséért és tiszteletéért, világszerte, bizonyítva, hogy a fogyatékkal élő emberek is a társadalom hasznos tagjai. Megfelelő segítséggel ők is részt tudnak venni munkában, emberi kapcsolatokban és a szabadidős tevékenységekben. A sport amellett, hogy örömet okoz, hozzájárul a testi, lelki fejlődésükhöz – mondta.

Lengyel Lajos elnök beszéde.

Wladár Sándor a Magyar Úszó Szövetség elnöke, a Magyar Speciális Olimpiai Szövetség nagykövete kiemelte a szeretetteljes légkört, fogadtatást és a támogató megnyilvánulásokat, amelyek a mozgalom önkéntes segítésére irányulnak. Nagy elismeréssel szólt erről a szándékról. Megfogalmazta, hogy kötelességének érzi a mozgalom támogatását, s hogy minél több élményhez juthassanak a sportoló fogyatékkal élő fiatalok és szüleik.
-Olyan élményekhez, amelyeket megtapasztaltam aktív sportolói éveim során, ám esetükben többlet, hogy egymás sikereinek őszintén tudnak örülni, és egymást szeretettel bátorítják a rajtkőre állva.
Pohl Anette a Szentesi Szervező Bizottság szakmai vezetője szólt arról, hogy 26 évvel ezelőtt, abbahagyva az aktív sportolói pályafutást, a sérült gyermekek sportolásának szentelte a mindennapjait.
-A fogyatékossággal élők fejlesztése, oktatása, edzése ad számomra folyamatosan feladatokat, és kapcsolatot ápolok azóta a Speciális Olimpiai Szövetséggel. Ám nem csak az úszásban, más sportágban is segíteni igyekszem. Megadta az élet, hogy világjátékokon is részt vehettem. Meg vagyok arról győződve, hogy Szentes méltó helyszíne lesz a rendezvénynek – mondta.

Kép és szöveg: D. T.

Wladár Sándor megosztja gondolatait.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.