Miként hatott a kínálati árak alakulására az állami támogatások megjelenése?

A lassan tömegessé váló átoltottság és a korlátozások feloldásának hatására az év elején már az ingatlanpiaci árak korrekciójának lehettünk szemtanúi. A 2021. január elsejétől érvénybe lépő, módosított otthonteremtési támogatás megjelenése pedig tovább fokozta a kínálati árak emelkedését a hazai lakáspiacon. Miként hatott a kínálati árak alakulására az állami támogatás és milyen javaslatokkal találkozhatunk az igénybevétel kapcsán? Ilyen és ehhez hasonló kérdésre keresi a választ az egyik hazai ingatlanhirdető- és kereső portál következő elemzésében.

Lassan, de drágul a négyzetméterár

A Szentesen meghirdetett lakóingatlanok esetében az idei évben eddig 3,3%-os a drágulás mértéke – derül ki az ingatlannet.hu friss statisztikai elemzéséből. A tavalyi év utolsó negyedévében a meghirdetett ingatlanok átlagos négyzetméter ára 146 ezer forint volt, ezt követően az idei első negyedévben már 9,4%-kal drágább. Az első három hónapban mért átlagár 160 ezer forint volt négyzetméterenként. Ezt követően áprilisban már 171 ezer forint, májusban pedig 167 ezer forint volt egy négyzetméter Szentesen. A lakóingatlanok esetében az eddig eltelt öt hónapban mért átlagár 13,7%-kal haladja meg a tavalyi év azonos időszakában mért átlagos árszintet.

Így alakult a különböző ingatlantípusok négyzetméter ára

A szentesi eladó ingatlanok közül a téglalakások bizonyultak a legnépszerűbbnek eddig az idei évben. Az átlagos négyzetméterár a téglaépítésű lakások esetében több, mint 20%-kal nőtt január és május között. Az év elején egy négyzetméterért 230 ezer forintot kértek a tulajdonosok, májusban ez már 300 ezer forintot jelentett. A téglalakásokkal ellentétben a panelek átlagára 3,9%-kal esett vissza. Ez a négyzetméter árak esetén inkább stagnáló tendenciát mutat, mintsem visszaesést. Az első öt hónapban a panellakások átlagosan 295 ezer forintos négyzetméter áron kerültek meghirdetésre. A nagyobb életteret biztosító szentesi kertes házak sem lettek népszerűbbek az adatok alapján. Január és május között az egy négyzetméterre jutó átlagár 7,3%-kal esett vissza. A családi házak esetén már nem beszélhetünk stagnálásról, a kínálati árak csökkenése az öt hónap alatt folyamatos volt. A kertes házak négyzetméter ára átlagosan 132 ezer forint a májusi adatok alapján.

Bővült a lakástámogatási program

A 2021. január elsejétől igényelhető, módosított otthonteremtési támogatásnak is nagy szerepe van a kínálati árak alakulásában a magyar lakáspiacon. A jelenleg elérhető támogatások közül leginkább a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és a csok mellé felvehető kamattámogatott lakáshitel azok, amelyek az ingatlanhoz jutást segítik. A csok új ingatlan építése vagy vásárlása, valamint használt ingatlan vásárlása vagy bővítése esetén vehető igénybe, azonban korszerűsítés és egyéb felújítási munkálatok esetén nem. A csok és a falusi csok támogatások mellé kamattámogatott lakáshitel is igényelhető, azonban önmagában nem lehet igénybe venni.

Szabadkai Liza
www.ingatlannet.hu

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.