Szabadka és Szentes együttműködése – Közös pályázat újabb állomása

Szentes Város Gondozási Központja június 10-én a Megyeházán fogadta a szabadkai Gerontológiai Központ képviselőit. Ez alkalommal került sor az Interreg IPA CBC Serbia Vállalkozói Inkubátor idősek részére elnevezésű projekt megnyitó rendezvényére, ahol egy rögtönzött kiállításon láthattunk ízelítőt a program keretében eddig elkészült kézműves alkotásokból.

A kiállított tárgyak a Munkás utcai klub, az 1. sz. Horváth Mihály utcai Idősek klubja, Fodor Judit mentor, a Fogyatékkal élők Nappali Klubja és a 2. sz. Nagyörvény utcai klub tagjainak kézügyességéről, kreativitásáról adtak számot.

„Jó szomszédok a közös jövőért” a program szlogenje, ami azt jelenti, hogy a 2020. szeptember 1. és 2022. február 28. között megvalósuló, uniós társfinanszírozású pályázat célja, az 50 év feletti korosztály vállalkozói készségeinek fejlesztése, valamint hogy segítse a fogyatékkal élő, hátrányos helyzetű gondozottak kreatív, tehetségközpontú önkifejezését.

Szabó Zoltán Ferenc polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy a két ország, és a két város közötti kapcsolatok immár 3 évre tekintenek vissza, és az idősek érdekében már eddig is pozitív eredmények születtek. Az összefogásnak, egymás támogatásának bizonyítéka ez a projekt is, amelynek segítségével mind a főpályázó szabadkai intézet, mind a Gondozási Központ, hasonló problémákra ad komfortosabb és mind praktikusabb válaszokat. Hangsúlyozta, a projekt több lábon áll, elősegíti az idősek mentális higiénéjének megőrzését, az élethosszig tartó munkavégzés egészségre gyakorolt kedvező hatásait, továbbá az érintett korosztályok digitális fejlődéshez való viszonyulását. Elsajátítják, hogyan menedzseljék az általuk készített termékek értékesítését.

A szabadkai Gerontológiai Központ igazgatója, Brankica Tesanovic elmondta, hogy intézményük 1978 ót az idős emberek egészségének, életminőségének jobbításáért dolgozik. A szentesi partnerség több éves múltra tekint vissza, a földrajzi közelségnek köszönhetően folyamatosan tudják az idős ellátásban szerzett tapasztalataikat átadni, kicserélni. Reményét fejezte ki, hogy a mostani együttműködés is eléri majd a célját.

Puskásné Halál Ágnes a Szentesi Gondozási Központ igazgatója mindehhez hozzátette: Az eddigi együttműködésünk tapasztalatai jó alapokkal szolgálnak a további együttműködéshez. Minden feltétel adott a projekt sikeréhez.

A projektről Szántai Szilvia projektmenedzser ismertette a legfontosabb részleteket. Szólt arról, hogy a főpályázó a szabadkai Gerontológiai Központ. A mintegy 213 ezer eurós pályázati forrásból a szentesiek a partnerséggel 93 ezer eurós forráshoz jutottak, ami 95%-os támogatási intenzitást jelent. A program célja, hogy választ adjon azon kihívásokra, amelyek a gazdasági fejlődés, az elvándorlás csökkentése, továbbá az 50 évnél idősebbek és a hátrányokkal küzdők helyzetében eredményezhet pozitív változásokat.

Felmérést végeztek – tette hozzá, ami alapján 25-25 főt választottak ki első körben, akik részt vesznek az alkotói tevékenységekben. Közülük 8 fő mentorálása is része a programnak, ill. a pályázati forrást a képzésen túl eszközökre, számítástechnikai berendezésekre fordítják. Létrehoznak egy honlapot és webshopot a termékek értékesítése érdekében. A projekt végén kiállításon mutatják be az elvégezett közös munka eredményeit, az alkotásokat –hallhattuk.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.