Könyvajánló: Magamról többet

A 2021 évi Libri irodalmi díjak döntősei közül a közönségdíjat Grecsó Krisztián : Magamról többet című kötete nyerte. Több mint 20 ezer olvasói szavazat kellett ehhez, s persze a szakmai zsűri elismerése is.

A Szegváron született szerző első sikerét a Pletykaanyu című novelláskötetével aratta.
Hogyan alakítják a történeteink azt, akik vagyunk? A Magamról többet versei erre a kérdésre keresik a választ, a magyar költészet nagy hagyományú számvetéseit – többek között Babits, Pilinszky, József Attila verseit – felidézve. Csakhogy a kötet tanulsága szerint soha nincs jó alkalom a számvetésre, a leltárakat mindig újra és újra el kell készíteni. Hogyan tudunk úrrá lenni az élettörténetünkön, ha sem a rossz, sem a jó életeseményekre voltaképpen nincsen ráhatásunk, ha a szerencse és a balszerencse egyaránt megjósolhatatlan? Grecsó Krisztián megrázó Balázsolás-ciklusa és felemelő apaság-versei az olvasót saját életének kérdéseivel is szembesítik.
Huszonöt évvel ezelőtt Grecsó Krisztián pályája versekkel indult, később azonban a próza felé fordult. Tavaly a szerző visszatért eredeti műfajához, hogy saját élményein alapuló, de az író-költő alakján messze túlmutató verseivel mindnyájunkról többet mondjon, ne csak magáról. A lírai én barangolása külső és belső tájakon a sorsából kivetett ember útkeresésének és az úton rá váró létkérdéseknek állít emléket. Megalkuvás nélküli vallomások, fájdalmas és örömteli fordulópontok mementói ezek a költemények.
Szerkeszti: Lantos Eszter

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.