100 milliós támogatással indul az első színházi évünk – Megköttetett a megállapodás

Szentes Város Önkormányzata ünnepélyes keretek között írt alá együttműködési megállapodást a Békéscsabai Jókai Színházzal a szeptemberben megnyíló Tóth József Színház és Vigadó üzemeltetésére. Az ünnepségen a Szecessziós Házban május 14-én délután részt vett, és egyúttal a színház működéséhez jelentős anyagi támogatást jelentett be Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár.

A színházunk működtetéséről szóló megállapodást Szabó Zoltán Ferenc Szentes Város Polgármestere és Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója látta el kézjegyével.

Szabó Zoltán Ferenc, áttekintve a színház felújításának történetét, kiemelte, hogy a 2014-2021 évi uniós TOP pályázati programnak köszönhetően újulhatott meg mára az épület. A pályázaton 1,1 milliárd forintot tudott nyerni a város a Megyei Közgyűlés támogatásával, közreműködésével. Ehhez 700 millió forint érkezett a kormányzattól Farkas Sándor országgyűlési képviselő, miniszterhelyettes közbenjárásával. Az önkormányzat több mint 360 millió forint önerővel járul hozzá a beruházáshoz. Ám Fekete Péter államtitkár úr eddig is több 10 milliós támogatást nyújtott a helyi kulturális élet számára, amiből ugyancsak részesedik a színházunk.
Szabó Zoltán Ferenc hangsúlyozta az államtitkár úr korrekt hozzáállását a megoldás megtalálásában, és megköszönte Varga Tamásnak, Békéscsaba Megyei Jogú Város alpolgármesterének és Szarvas Péternek Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármesterének közreműködését az együttműködés létrejöttében.

Farkas Sándor országgyűlési képviselő, miniszterhelyettes több dolgot emelt ki ezen a napon, egyrészt az együttlét örömét, ami a járványhelyzet végét sejteti, másrészt az örömet, hogy Szentes város történetében összefogással eljuthatott idáig és elkészült a színházunk. Nagy dolog – mondta, hogy a megye minden települése hozzájárult, hogy a turisztikai fejlesztési források erre a beruházásra összpontosuljanak. Nincs arra sok példa, hogy a Délalföld két városa össze tudott fogni, és olyan kölcsönös együttműködésnek vagyunk a tanúi, leszünk részesei, ami példa értékű. Ez is bizonyítja, a Délalföld nem akar lemaradni. Békéscsaba, Gyula, Szarvas, Szentes, egy nagyon jó tengely, mely sok mindent ellensúlyoz, kiegészít. Megvalósulhat mindaz, ami nem volt az utóbbi harminc évben Szentesen, hogy helyben legyen a színházi élmény, amiért sok tíz-száz kilométert utaztunk – mondta.

-Drámais, gimnáziumi hallgató szeretnék lenni, mert még el se indult a színház, és máris láthattam a lényegét… Boldogító pillanatokat éltem meg – így szólt a megjelentekhez Fekete Péter államtitkár. Hónapok óta érték- és épületmentésről beszélünk, s amint belépünk ebbe a térbe, megtelik tartalommal – utalt a pár perce látott műsorra, majd így folytatta: Folyamatosan felelősségteljes gondolkodással találkoztam, hiszen nem elég egy épületet közpénzből megcsinálni, azt valamilyen módon működtetni is kell. Ez a gondolkodás hozta össze ezt a napot is. Utalt arra, hogy a helyi fiatalok miközben tartalommal töltik majd meg az épületet, a működtetéshez pedig rendelkezésre áll a sok éves tapasztalat. A döntésben e kettősség egymásra talált. Amit a békéscsabaiak tudnak, az a specialitás itt Szentesen is alkalmazható. Bejelentette, hogy az államtitkárság 100 millió forinttal fogja támogatni a színház működésének első évét.  

Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere, Szarvas Péter azt mondta, amikor először hallott az együttműködés ötletéről, két érzés, a meghökkenés és a megtiszteltetés érzése járta át. Meghökkent, mert hasonló együttműködésről még nem sokat hallott. A megtiszteltetés is nyilvánvaló volt számára, hiszen két hasonló patinájú település tud a kultúra szférájában együttműködni, ez nagyon magasztos, közel áll a szívünkhöz. Megjegyezte, ahol színházra vágynak, ott jövőbe vetett hittel és kivételes intelligenciával bíró emberek élnek.

Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója is szólt a jelenlévőkhöz: színháztörténeti pillanat a mostani – mondta.
-Szeptembertől Magyarországon egy újabb színház nyitja meg a kapuit. Ezzel a mai megállapodással adtunk egy „pofont” a vírusnak. Letettük a voksunkat az élet mellett, mert hiszünk abban, hogy szeptembertől boldog és egészséges emberek töltik meg a színházat, korlátozások nélkül. Nekünk, színház csinálóknak, az emberek lelkét kell gondozni. Én úgy gondolom, hogy nem kérdéseket teszünk fel, hanem válaszokat keresünk, és nem reflektálunk a valóságra, hanem teremtünk egy színházi valóságot. Közösen megmerítkezünk a közönséggel, és eljuttatjuk a végén őket a katarzishoz. E nélkül nincsen színház. Életöröm, életigenlés, életszeretet – ezt kell elérnünk az előadásainkkal. Ez a katarzis hatása – összegzett.     

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.