Minden idők legnagyobb fejlesztésére készül a DélKerTÉSZ

Új fóliasátrak épültek uniós források felhasználásával.

Az előző beszélgetésünket ott fejeztük be Nagypéter Sándorral, a Délalföldi Kertészek Szövetkezete elnökével, hogy megvásárolták a Nagybani Piac területét, hiszen a jelenlegi telephelyüket kinőtték. Ez a lépés életbevágó beruházások kapuját nyitotta meg. Erről is hamarosan szó esik. Előbb azonban arról érdeklődtem, hogyan alakult számukra az elmúlt év a megelőző, pandémiamentes évhez képest?
-Ahogy 2019, úgy a 2020-as év is stabil volt az értékesítésünkben, a pandémia ellenére is. Partnereink, az áruházláncok tavaly is folyamatosan nyitva tartó üzletekként biztosították a lakosság kiszolgálását, így termékeinket is megtalálhatták a fogyasztók. Az árak a pandémia ellenére a hajtatott paprika- és paradicsomfélék tekintetében rendkívül jól alakultak. Széles szortimentben, 5-15% közötti volt a növekedés a termelőknek kifizetett árakban. A kiugró a kápia paprika volt, aminek azért örülünk, mert ennél a növényünknél a mennyiség és termőterület vonatkozásában némi csökkenés volt tapasztalható az elmúlt években. Ebben az évben viszont újabb bővülés várható. Míg 2019-ben 250 millió, addig tavaly 460 millió forintot tett ki a nem tagi felvásárlás, éppen a külföldi vevőink megtartása, a vevőkör bővítése érdekében. A piacok megteremtésével előkészítjük termelőink termőterület bővítésére irányuló szándékait – válaszolta az elnök úr.

Nagypéter Sándor elnök-ügyvezető.

Hogyan alakultak tavaly a legfontosabb számadatok?

-Összességében a 2020-as évünk kiegyensúlyozott év volt. 800 millió forint értékben végeztünk beruházásokat. Az összes zöldség-gyümölcs értékesítés árbevétele 11,3 milliárd forint volt, ami 400 millió forinttal több a megelőző évinél. Ebből a tagi értékesítés 10,8 milliárd forintot tett ki, ami 180 millió forinttal haladta meg a 2019 évi teljesítményt.

Válogatócsarnok is létesült a beruházási forrásból.

Az időjárás mennyiben befolyásolta az értékesítést?

-Mennyiségi csökkenés történt a fehér paprikánál, az időjárás, de technológiai okok miatt is. Struktúraváltás következett be a paradicsom esetében, ugyanis 2 hektár fürtös paradicsom helyett snack koktél típusú paradicsomot termeltek a termelőink. A váltás ellenére is ki tudtuk az áruházláncokat szolgálni fürtös paradicsomból, s még az ár is, így a termelői ár is tartotta magát – mondta, majd így folytatta:

Művelőkocsik segítik az üvegházi növények gondozását.

-A hidegfóliás fehér és kápia paprikatermelőinket érintette kedvezőtlenül az időjárás az áprilisi hideg és a májusi hűvös napokkal. Az ipari növények esetében a zöldborsó mennyisége jobban sikerült, mint 2019-ben, azonban a vetési időszakok jelentősen befolyásolták a hozamokat, ugyanis 3 tonna/ hektár és 10 tonna/ hektár közötti hozamok lettek. Az ipari paradicsom hozama jelentősen visszaesett tavaly, szintén az időjárási viszontagságok okán. Viszont ezt némileg tompította, hogy a felvásárlási árak mindkét növénynél jelentősen és szükségszerűen növekedtek.

Permetezőrobotok az üvegházakban.


Áttérve a fejlesztésekre, a megvásárolt új terület milyen további beruházásokat ösztönöz?

-Az előző évben végrehajtott 800 milliós beruházásból 250 millió forint kellett a Nagybani telephely megvásárlására. Erre azért volt szükség, mert a jelenleg meglévő területen már nem tudtuk a forgalmi rendet kordában tartani. Idén március 1-től az új forgalmi rendnek megfelelően a Nagybani terület portájáról indul a teherforgalom. Ezzel a biztonságos párhuzamos forgalmi rendet ki tudtuk alakítani. A hosszabb távú stratégiánkhoz ugyanis kell a megfelelő nagyságú terület. Láttuk, hogy 2020-hoz képest is idén jelentősen nő a szerződött mennyiség, azaz mintegy 4500-6000 tonnával nagyobb mennyiségű áru érkezik a területünkre, hiszen tavaly míg 134 hektáron termeltek friss piaci paprika- és paradicsomféléket a tagjaink, addig 2021-ben ez a szám 143 hektár. A 9 hektáros bővülés jelentős, 7 hektáros része üvegházi fejlesztés, a többi nettó fóliás bővülés, ami több mint 2 hektárt jelent, hiszen voltak, akik befejezték a termelést, és érkeztek új tagok. Úgy néz ki, hogy 2022-2023-ban további 15-20 hektárnyi területbővülés következik be, ami újabb mintegy 5000 tonna áru növekményt jelent. 22 ezer tonna termék fordult meg a területünkön 2020-ban, ebben az évben viszont 28 ezer tonnával számolunk. 2022-2023-ban pedig el fogjuk érni akár a 33 ezer tonna termés mennyiséget. Megjegyzem, a jelenlegi kapacitásunk már a 22 ezer tonna áruval is alig birkózott meg.

Újra kell tehát szervezniük a logisztikát…

-Igen, meg kell, hogy épüljön egy új logisztikai csarnoképület hűtőházakkal, csomagolókkal, göngyölegtárolóval, csomagolóanyag-raktárral. A meglévő csomagolóra ráépülve, több mint 1 hektáros komplex infrastruktúrát kívánunk felépíteni. Ebben lesz 6 hűtőkamra, összesen 6700 négyzetméter területen, lesz egy 1300 négyzetméteres csomagoló üzem, egy 1700 négyzetméteres előkészítő, amihez 15 kapu tartozik, ahol egyszerre lesz lehetőség a ki- és berakodásra. De ez a terület alkalmas lesz arra is, hogy tovább bővítsük a tagi átvétel infrastrukturális feltételeit.

Időben mindez hogyan alakul?

-A tervezővel a munkát március végén kezdtük. Április végével építési engedély tervdokumentáció készül, ami alapján május első napjaiban beadhatjuk az építési engedély kérelmünket. Legkésőbb július első napjaiban várjuk a jogerős építési engedélyt. A tervező elkészíti a kiviteli tervdokumentációt, azután jutunk el az árajánlatkérésig. A beruházás költsége számításaink szerint 2,5 milliárd forint, ami uniós közbeszerzési eljárást jelent, amit el szeretnénk még júliusban indítani. Várhatóan novemberben megkezdődhet a beruházás és legkésőbb 2022. december 31-ig jogerős használatba vételi engedéllyel kívánunk rendelkezni. A beruházást a TÉSZ-ek Operatív Programból, pályázati forrásból szeretnénk megvalósítani. Eddig megvalósult beruházásaink forrását is ebből az alapból nyertük. Ezen a beruházáson felül az idén 324 millió forint értékben kívánunk még automata csomagoló gépeket, targoncákat, címkenyomtatókat és jelentős értékben termelést segítő eszközbeszerzéseket finanszírozni.

Fotó: Kaszás Gergely.

Miként változik idén a dolgozói létszám, s majd a fejlesztések után?

-Az állandó létszámunk ma 216 fő, idén is nőtt 32 fő munkatárssal, elsősorban csomagolói területen. Márciusban munkafelvételre behívtuk az egyszerűsített munkavállalóinkat, áprilisban 60 fővel elindultunk, de ez a létszám mintegy 120-150 fő lesz május végére. Az új beruházás után az lesz az érdekünk, hogy a meglévő létszámmal, sokkal több feladatot tudjunk elvégezni. A beruházás megvalósulásával célunk, hogy sokkal hatékonyabban, dinamikusabban és költségkímélően tudjunk dolgozni. Így azt tervezzük, hogy munkavállalói bővítést a beruházás megvalósulása után alapesetben nem szeretnénk, de nem is küldünk el senkit. Az új komplexum egy új logisztikai folyamatrendszert fog generálni.

Végezetül: Az a hír járja a városban, hogy a pandémia miatt a DélKerTÉSZ-nél csak oltással rendelkezők dolgozhatnak. Mi az igazság ebben?

-Az adminisztratív dolgozóink jelentős része betegedett meg a COVID második hullámában, és a harmadikban pedig már minden területről még többen. A menedzsment nem úgy döntött, hogy mindenkinek kötelező az oltás. Az eljárásmenet ebben a kérdésben nálunk az, hogy a dolgozó vagy átesett a víruson, s ha védettséggel rendelkezik, ezt tudja bizonyítani, dolgozhat. Ha beoltatta magát, akkor ugyancsak védettnek számít, ez a második lehetőség. Azonban ha ezen lehetőségek egyike sem áll fenn, 1-2 napnál nem régebbi negatív PCR teszttel kell rendelkeznie. Én nem szeretném, ha énmiattam, mint cégvezető miatt, bárki súlyosan megfertőződne nálunk. Saját egészségünk és családunk biztonsága érdekében védekezni kell. Én sem fizikailag, sem lelkileg nem tudnám feldolgozni, hogy tragédiák történjenek, mert nem vagyunk kellően elővigyázatosak!
Dömsödi Teréz
Fotók: DélKerTÉSZ

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=42148 online lapszámunk 3-4. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.