Éva néni húsvéti konyhájában

Négyesi Jánosné Éva néni (képen) sok-sok diák magyar nyelv és irodalom tanárnője, hosszú évtizedek alatt kérte számon a legszebb verseket Aranytól József Attiláig… Szigorú volt, következetes, ám rendkívül nagylelkű is. Szívből szeretett tanítani, ám ma, nyugdíjas éveiben sincs vége számára a tanításnak. Unokáit tanítja az életre, sütni, főzni, alkotni, megbecsülni a valódi értékeket.
Éva néninek folyton van dolga a konyhában, még ilyenkor is, amikor rendhagyó húsvétra készülünk.

  • Már ez a második karanténos húsvétunk, ám ez sokkal rendhagyóbb, mint a tavalyi – mondta telefonbeszélgetésünkkor. – Más, mint a karácsony. Szétszóródva, karanténban, egymásra gondolva éljük át a feltámadás ünnepét. Van, aki a vírussal küzd, többen már megkapták a vakcinát, én majd húsvét után veszem fel. Folyékonyan fogok beszélni kínaiul. Az első oltás után a férjem „eredeti” kínai hanglejtéssel előadott egy monológot, a szám is tátva maradt… Ha a humor-járvány is terjedne, már lenne haszna a pandémiának – jegyezte meg nevetve.
    Arra a kérdésre, hogy ezen kívül hogyan készülnek az idei húsvétra, Éva néni elmondta, hogy százévesnél idősebb szakácskönyvet vett elő. Lapjai már teljesen sárgák, katonás gyűrődések, apró beszakadások jelzik a lapjain, hogy sokat voltak forgatva. Szkennelés ide, vagy oda, mindez jól látszik a csatolmányokon, amelyeket nem csak az unokák, én is megkaptam.
    S hogyan volt régen? Erre Éva néni felidézte, hogy nagypénteken, gyerekkorában bableves, mákosguba készült. A kenyér kalács tésztához volt hasonlatos, de a mama, tepsiben vékony, sodrott hosszú rudacskákat is sütött. Ezen a nagypénteken is lesz mákosguba, kicsit modernebb módon, de készül kifli is, s még sok finomság, ha erőm engedi…
    A fantasztikus régi receptek közül választottam az alábbi kettőt. Éva néni és családja nevében ezekkel a finomságokkal kívánunk áldott szép ünnepet minden kedves Olvasónknak!
    Sertés sült
    1 kg. megmosott sertés karajt vagy combot elkészítés előtt fél órával besózunk, és a pecsenyesütőbe tesszük. Sütés előtt 5 dkg zsírt, pár szem köménymagot és 1 merőkanál vizet öntünk a húsra, és a sütőben gyakori locsolás mellett szép pirosra sütjük. Ez a pecsenye hidegen is ízletes.
    Alma, pongyolában
    1 kg nagy, savanykás almát meghámozunk és keresztben fél centi vastag karikákra vágjuk. A magházat kivágjuk. Meghintjük 2 dkg cukorral. 20 dkg liszt, 3 dkg cukor, kevés só, 1 tojás és kevés tej hozzáadásával sűrű palacsinta tésztát keverünk. A palacsinta tésztába mártjuk az előkészített almát és egyenként 15 dkg forró zsírban, nem túl gyorsan, kisütjük, hogy az alma is megpuhuljon. Porcukrot adhatunk tálaláskor hozzá. -dite-
Éva néni rajza.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.