Így indult a 2021-es év Csongrád-Csanád megye ingatlanpiacán

A magyar ingatlanpiacon is megfigyelhető volt az a trend, miszerint az évek óta tartó folyamatos drágulás 2019 második felében alábbhagyott. A 2020-ban hazánkban is megjelent világjárvány ezt a folyamatot csak tovább erősítette, így hazánkban a nagyvárosok esetén nagyobb mértékű visszaesést okozott a pandémia. Az ingatlannet.hu elemzésében most arra keresi a választ, hogy milyen tendenciák jellemezték az elmúlt fél évben a Csongrád-Csanád megyei nagyobb városok, mint Szentes, Csongrád, Hódmezővásárhely és Szeged ingatlanpiacát!

Hullámzó tendencia jellemzi a szentesi négyzetméter árakat

A szentesi lakóingatlanok négyzetméter árainak esetén a koronavírus-járvány kitörése nem okozott drasztikus árzuhanást sem az első, sem a második hullám alatt. Sőt, 2020 szeptemberében megugrottak az árak a nyári hónapok átlagárához viszonyítva. Leginkább a téglalakások négyzetméterei drágultak meg, amely esetben a drágulás mértéke csaknem 17%-os volt. Emellett a panellakások is drágulásnak indultak, ez 9,3%-os áremelkedést jelentett. Az október és a november már csökkenést hozott a lakóingatlanok átlagos négyzetméter árai esetén, a visszaesés mértéke 10% volt. Ezt követően a 2021-es év korrekciót hozott, vagyis újra drágulásnak indultak a négyzetméter árak. Idén januárban 163, míg februárban 160 ezer forint volt a szentesi lakóingatlanok négyzetméter ára.

Az újév csökkenést hozott Csongrád ingatlanpiacára

A csongrádi ingatlanpiac is hasonlóképp alakult, mint a szentesi. Azonban a második hullámmal érkező újabb szigorítások és az így adódó nehézségek a kisebb városok – mint Csongrád is– ingatlanpiacát kevésbé befolyásolta. 2020 utolsó hónapjaiban, szeptembertől egészen decemberig a négyzetméter árak folyamatosan nőttek, csak az újév tudott valamelyest csökkenést hozni. Október és december között a csongrádi lakóingatlanok négyzetméter árai 7,3%-ot ugrottak, vagyis 178 ezer forintról 191 ezer forintra nőttek az egy négyzetméterért kért árak. Az ingatlannet.hu statisztikái szerint 2021 első két hónapjában pedig egy négyzetméterért 168 ezret kértek a tulajdonosok.

Stagnálnak a vásárhelyi négyzetméter árak

Folyamatos drágulás jellemezte a vásárhelyi ingatlanpiacot, egészen az őszi hónapok beköszöntéig. Azonban a nyári hónapok elteltével és a járvány második hullámának beköszöntével a négyzetméter árak is mérséklődésnek indultak. Szeptemberben 231 ezer forint felett volt a lakóingatlanok átlagos négyzetméter ára, ezt követően az októberi és novemberi hónapok során visszaesett 229 ezer forintra, de az újév már drágulással érkezett. 2020. december és 2021. január között 2%-ot emelkedtek a kínálati árak.

Folyamatos a drágulás a szegedi ingatlanpiacon

A szegedi ingatlanpiacot némiképp megviselte a járvány tombolása. Az első hullám alatt egy nagyobb mértékű árcsökkenés volt tapasztalható a szegedi négyzetméter árak esetén, azonban a tavalyi év második felében már megindult az árak korrekciója. Szeptembertől folyamatos drágulás jelentkezett mind a szegedi lakások, mind a kertes házak tekintetében. Összességében a drágulás mértéke szeptember és február között 4,3%-ra tehető.

Szabadkai Liza
www.ingatlannet.hu

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.