Mi újság a térségben? – Legfőbb cél a vezetékes gáz Nagytőkén

Szénászky Zsolt polgármester.

Nagytőke község polgármesterétől a Magyar Falu program nyújtotta fejlesztési lehetőségekről érdeklődtem. A 400 lelkes kis falu népessége csökkenést mutat. Vajon megállítható-e ez a folyamat? Mik lennének a feltételei, hogyan látja ezt Szénászky Zsolt polgármester.

-Polgármester Úr! Nézzük meg a tanyavilág adottságait. Mekkora forrásokra volna szükség ahhoz, hogy újabb, prosperáló tanyagazdaságok jöhessenek létre a falu határában?

-A falut körülvevő tanyavilág két részre osztható. A tanyák jelentős része könnyen megközelíthető, közút melletti, villamos árammal felszerelt. Van azonban 8 olyan tanyánk, amelynek lakói rossz időjárási körülmények között szinte megközelíthetetlenek. Szeretnénk őket is jobb helyzetbe hozni, az úthálózatot fejleszteni. A pályázati lehetőségek folyamatos figyelésén túl nyitottak vagyunk üzleti partnerek irányába is, hiszen Nagytőkén az élő természet adottságai vonzerőként szolgálnak az aktív pihenéshez, túrázáshoz, feltöltődéshez. Szeretnénk ezen igényeknek is megfelelni. Ahhoz, hogy a hátrányos helyzetű tanyákhoz is megfelelő úton lehessen eljutni, a jelenlegi földutat legalább 50 millió forintból tudnánk ma rendbe hozni.

Fokozatosan újulnak meg a községi intézmények.

-A községet érintő fejlesztési feladatok közül melyek élveznek elsőbbséget?

-A Magyar Falu Program mellett nagy reményt fűzünk a TOP Plusz pályázati forrásaihoz. Az eddigi sikeres pályázatainknak köszönhetően az önkormányzati épületeink, intézményeink fejlesztéséhez mintegy 40 millió forint forráshoz jutottunk, így újult meg pl. az óvodánk és vásároltunk egy falubuszt is. A legnagyobb kihívás azonban az energetikai beruházások köre. Első helyen van a vezetékes gáz bevezetése a településen. A tartályos gáz kiváltásával nem csak az önkormányzati intézmények fűtéskorszerűsítése valósulhatna meg, de a falu vonzereje, lakosságmegtartó képessége is javulna, és a környezetet is kímélnénk. Nagyon szeretnénk elérni, hogy termosztáttal lehessen szabályozni az intézmények fűtését, ami hatalmas előrelépés lenne.

Az óvodások számára új játékokat vásároltak.

-Polgármester Úr? Milyen a falu internet és WI-FI lefedettsége?

-A faluban széles sávú internet működik a lakosság megelégedésére. A külterületi lakosok pedig a mobil internet adta lehetőségekkel tudnak élni. Európai uniós forrásból tudjuk megvalósítani a WI-FI szolgáltatást, amelynek köszönhetően a község teljes közterületein működni fog ez a szolgáltatás. A kivitelezésre 2022. július végéig kerül sor.

Köszönöm szépen a tájékoztatást!
Dömsödi Teréz
Fotók: Nagytőke Község Önkormányzata

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=42145 online lapszámunk 1. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.