Egy kis növény kisokos, ültetési időben…

Örökzöldek a kínálatból.

A Vásárhelyi úton, a Díszfaiskolában jártunk, ahol kedvünkre gyönyörködhetünk a tavasz színgazdagságában, az évelő dísznövények sokaságában. Ám már feltűnnek az egynyári virágok is. Az aktuális teendőkről és ajánlatokról érdeklődtünk Sárréti Gyulánétól a Díszfaiskola vezetőjétől.

Árvácskák gazdag választéka.

– Már egynyári palánták is kaphatók 250 Ft-tól. Mit tudhatunk a jelenlegi kínálatról?
– Itt van az ideje az évelő növények virágzásának, valamint a sziklakertek növényei ültetésének. Májusban megérkeznek a tavi dísznövények. Valóban kaphatók már a hűvösebb időt jól tűrő egynyári palántáink, vásárolhatnak kaspós petúniákat, de hamarosan érkezik a további választék. Elindult a muskátli szezon is, érdemes tehát felkeresni bennünket.

Levendulák.

– Rengeteg fajta rózsatő kapható, hogyan találjuk meg a számunkra legmegfelelőbbet?
– Általában a színük szerint jelöljük őket. Szeretjük az ellenálló fajtákat ajánlani, amelyek a csillagrozsda betegségre nem fogékonyak. A rajtuk található szalagocskák nyújtanak támpontot mind a fajták, mind a színek megismerésében. De természetesen a kollégáink segítséget nyújtanak a tájékozódásban.


– Mi a különbség a parkrózsa és a tearózsa között?
– A parkrózsák kisebb virágú, nagyon dús virágzású fajták, folyamatosan, gazdagon virágzanak, sövényrózsa jelleggel telepíthetők és öntisztulók. Fajta tulajdonságuk, hogy nem haladják meg az 50-80 cm magasságot. Vannak talajtakaró rózsák, amelyek még apróbb virágúak, szinte szőnyegként szaporodnak a rendelkezésükre álló területen. A tearózsák nagyvirágú, illatos fajták, vágó virágként ismerjük. A törzses rózsák, futórózsák kínálata is igen gazdag. Fontos, hogy a szabadgyökerű rózsák ültetése már nagyon esedékes. Visszavágva, ha szükséges, jól beiszapolva biztosan megerednek. Vannak azonban konténeres rózsáink is, amelyek bármikor ültethetőek.

A “Béke” ősi rózsatő fajta és társai.

– Liliomfa, magnólia gazdag választékát találjuk…
– Ugyanaz mindkettő. Sokan tulipánfaként ismerik. Ez tévedés. A tulipánfa amerikai eredetű, nagytermetű fafaj, aminek a levele tulipán alakú. A virága ugyan hasonlít a liliomfáéhoz, de nem olyan feltűnő, hiszen lombos állapotban hoz virágot. A magnóliák zöme azonban a lombfakadás előtt virágzik. Ettől olyan pompázatos. Több virágforma és öt féle szín található meg most nálunk a fehértől a mély bordóig. Mivel konténeres növények, egész évben ültethetőek.

Dísz- és gyümölcsfák gazdag választéka.

– Mikor érdemesebb gyümölcsfát ültetni? Tavasszal, vagy ősszel?
– Ugyanazt az eredményt el lehet érni a tavaszi gyümölcsfaültetéssel is, mint ősszel, de nagyobb gondoskodást igényel a facsemete. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan kell öntözni. Az ültetést rügypattanásig lehet elvégezni. A hűvös éjszakák miatt még legalább 2 héten át megtehetjük. Függ azonban az egyes fajtáktól is, az alma, körte még biztosan ültethető.  Vannak konténeres gyümölcsfáink, amelyeknek azonban nincs kötött ültetési idejük.      

Indulóban a muskátli ültetésének szezonja.

– A díszfák, díszcserjék tavaszi ültetéséről mit érdemes tudnunk?
– Ezeket a fákat földlabdában, vagy edénybe ültetve árusítjuk. A földlabdás díszfák május végéig ültethetőek. A konténeres fák előnye, hogy egyáltalán nem viseli meg az átültetés, így a megfelelő gondoskodás mellett egész évben ültethetőek.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.