Otthon a kertben – Tavaszi első teendők

Dr. Horváth György. Fotó archív Dömsödi Mihály

Most a járvány alkalmával egy kissé felértékelődtek a kertek. Nagyságuktól függetlenül biztosítják számunkra a friss levegőt, ahol „álarc” nélkül ott lehetünk. A tavaszi időszak első, talán legfontosabb teendője a rendcsinálás. Nézzük át alaposan kertünket, ami nem odavaló, távolítsuk el.

Következő lépés: a tervezés. Milyen növényeket szeretnék és hova ültetni, vetni. Ne feledkezzünk el a virágokról. Bármilyen is egy kert, virág legyen benne. Most a kora tavasziak már virágoznak. Elvirágzás után, ha szükséges, átültethetjük őket.
A vetést, ültetést a talaj előkészítés (trágyázás, lazítás: ásás, rotátorozás) előzi meg. Tavaszi talajmunkáknál nagyon fontos a talaj lezárása, azaz a gereblyézés. Ne hagyjuk hantosra a talajt, mert könnyen kiszárad!
A koraiakat már vethetjük: borsó, gyökérzöldségek, retek, saláta, spenót, sóska, hagymafélék.
Ilyenkor csattognak a metszőollók. Én nem vagyok híve (az intenzív gyümölcsösöket kivéve) a túlzott metszegetésnek. A metszésnek több funkciója van: koronaalakítás, termés mennyiségének beállítása stb. Nem minden faféle szereti a vagdalkozást. A diót, ha nagyon kell, csak ősszel, ilyenkor már ne bántsuk. A cseresznye nem szereti a metszést, sokszor elszáradással válaszol rá. A kajszibarack az állandó metszegetéstől ki is pusztulhat. A meggy és a szilva mindent eltűr. De itt jegyezzünk meg egy fontos szempontot. Ha erősebben visszavágok valamit, akkor ott erős hajtásnövekedés lesz, tele vízhajtásokkal, amit év közben gondozni (ritkítani) kell. Körte, alma szépen beállítja saját magát, legfeljebb néhány rosszul álló vesszőt csípjünk ki belőle. Viszont az őszibarackot mindig metszeni kell. Legjobb, ha katlan alakot alakítunk ki, mert így a napfény körbe tudja sütni. Ugyan úgy kell szinte metszeni, mint a szőlőt. Metszését hagyhatjuk a virágrügyek megjelenéséig, akár virágzásban is metszhetjük, így jól beállíthatjuk a termés mennyiségét. Persze a legjobban végzett munkánkat is áthághatja egy kis fagy. Lásd tavaly elfagyott a barack nagy része.

A josta az egres és feketeribiszke keresztezésével jött létre.


Aki ősszel elfeledte, most még ültethet fát, cserjét, de már ajánlatos ültetés után beöntözni. Ne maradjon ki a kertekből a ribiszke és köszméte, esetleg a josta, ezek nagyon értékes, egészséget megőrző növények.
Metszés környékén szokás a lemosó permetezés is. Én a mészkénlét és a rezes lemosást használom. Lényeg, hogy tényleg lemosás legyen, csöpögjön a fáról a lé.
Mint mondtam, legyen virágoskertünk is. Itt a rózsák metszése az aktuális, most már szépen hajtanak, jól mutatják magukat. Itt is tervezzük meg az egynyáriak és az évelők arányát. Vigyázva, hogy ne nyomják el egymást.
Dr. Horváth György
kertészmérnök
(Fotó fent Dr. Horváth Györgyről Dömsödi Mihály 2012)
Lent: www.karpataljalap.hu
A josta az egres és feketeribiszke keresztezésével jött létre.

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=42145 online lapszámunk 2. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.