Térségi kamarai beszámoló – A járvány sajátos hatásokat hozott

Fotó archív dt.

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szentesi Térségi Szervezete elnöki tisztét 2003 és 2020 között Horváth István töltötte be. Ettől az évtől azonban Nagypál Szilárdot választotta a szervezet tagsága elnökké, aki a HUNGERIT cégcsoportot képviseli a kamarában.


A szentesi térségi szervezet éves beszámolóját online tartotta meg március 2-án délután. A részünkre eljuttatott beszámolóból megtudhattuk, hogy a 12 éve működő térségi szervezet jelenleg 94 fős tagsággal rendelkezik, beleértve térségünk minden meghatározó vállalkozását. Ebben az értelemben a társas vállalkozások többséget képviselnek a tagságban 62 fővel. Láttuk azt is, hogy tavaly 2466 vállalkozásból 1623 tett eleget a regisztrációs kötelezettségének.
Az elmúlt év augusztusában megtartott tisztségviselő választás után a megyei elnökségben Szentest és térségét Károlyi László, a Legrand Zrt. vezérigazgatója és Lángi Zoltán a MetalCom Zrt. operatív igazgatója képviseli. A 10 fős megyei ügyvezetőség tagja lett Nagypál Szilárd a HUNGERIT cégcsoport munkatársa, aki egyben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara országos szintű tevékenységében is képviseli a térséget. A megyei szervezet küldöttei lettek: Károlyi László, Sebők-Papp Imre, Dömsödi Imre, Kalász Mihály, Horváth István, Lángi Zoltán és Csernus Lukács László.

A beszámolóból kiderült, hogy 2020-ban a járványhelyzet miatt 7 alkalommal tudtak tanácskozni, ebből 2 alkalommal a tagságot is bevonva, a beszámolót és a tisztségviselő választást megtartani. Decemberben már online értekezletre került sor. A rendezvények így a korábbiaknál kevesebb, 103 ember számára váltak elérhetővé.
Olvashattunk arról is, hogy helyi érdekvédelmi tevékenységüket az elmúlt évben is igyekeztek gyakorolni. A korábbi évekhez viszonyítva azonban jelentős áttörést nem sikerült elérni sem a helyi gazdaságélénkítési támogatási programban, sem abban, hogy a helyi fejlesztésekkel összefüggő beruházási munkák során a helyi vállalkozások élvezzenek pozitívabb prioritást.
A Szentesi Képviseleti Iroda a járványhelyzet miatt online folytathatta tevékenységét, összesen 25 féle ügycsoportban 1898 ügyféllel foglalkozott. A járványhelyzetben a pénzügyi forráshoz jutás lehetőségei iránt érdeklődtek leginkább a vállalkozások. Az ügyféladatokkal ellentétes arányban módosult viszont az iroda pénzügyi forgalma – olvastuk a beszámolóban.

Tavaly is sikeres volt a Széchenyi kártya ügyintézés. A bevezetett további három új hitelmódozat 49,7%-kal emelte meg az igénylők számát, több mint 120%-kal pedig a kihelyezett forrásokat. 2020-ban 116 szentesi vállalkozás 2,3 milliárd forint hiteltámogatáshoz jutott. Negatív csúcsot döntött azonban a kamarai pályázatok iránti érdeklődés. Mindössze 2 vállalkozás 3,4 millió forint értékben részesült a közel 80 millió forintos megyei keretösszegből. (2019-ben 9 vállalkozás 50 millió forintot használhatott fel a pályázat keretében.)
Dömsödi Teréz

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=42145 online lapszámunk 2. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.