Pályázati forrást nyert a Koszta József Múzeum a restaurátorműhely, raktár fejlesztésére

2020-ban pályázott a Koszta József Múzeum a Nemzeti Kulturális Alap forrására a Csallány Gábor restaurátor műhely/raktár fejlesztésének érdekében, és szakmai eszközök beszerzésére. A Közgyűjtemények Kollégiumának döntése alapján, szentesi intézményünk 837.734 Ft támogatást nyert. A támogatásból műtárgyvédelmi eszközöket szerzünk be, illetve javítjuk a műhelyben folyó munka feltételeit.

A Koszta József Múzeum – Csallány Gábor Kiállítóhely műemlék épülete 1870-ben épült, a Széchenyi-liget árnyas fái alatt, a Kurca közelében. A növényzet és a természetes víz közelsége miatt a talaj víztartalma magas, a 150 éve készült épület alapozása pedig ennek nem tud ellenállni, a nedvesség felkúszik a falakba, a vizesedés állandó problémát okoz, a környezeti adottságok pedig a száradásnak sem kedveznek. A magas páratartalom árt a műtárgyaknak, 45-50 % lenne ideális, ez azonban a vizes falak miatt nehezen biztosítható. Ilyen problémás terület a restaurátor-műhely, és a régészeti raktár, ahová a pályázati támogatásból a megfelelő páratartalom megteremtéséhez ipari páramentesítő készülékeket szerzünk be.

A restaurátor-műhely meglévő, elhasználódott eszközeinek pótlását és új, modernebb eszközök vásárlását is a pályázati forrásból finanszírozzuk. A műhely megvilágításának javítása is fontos a megfelelő munkavégzés érdekében, valamint a dokumentáláshoz szükséges eszközállomány (fényképezőgép, nyomtató, monitor) is elhasználódott az évek során, ezeket is újabbra lehet cserélni a nyertes pályázatnak köszönhetően.

A pályázat zárásának ideje: 2021. 06. 30.

A pályázat tervezett összköltsége: 1.103.648 Ft, a Nemzeti Kulturális Alap által nyújtott támogatás intenzitása 74,59%, a támogatás összege: 837.734 Ft.

Koszta József Múzeum

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.