Dorkász a személyi és szociális segítésért – Házhoz viszik a gondoskodást

Ilona, Zoli és Mariann, akik házhoz viszik a gondoskodást.

A Szentes – Felsőpárti Református Egyházközség Horváth Imre diakónus közreműködésével 2007-ben alapította meg a Dorkász Református Házigondozó Szolgálatot. Gilicze Andrásné lelkipásztor a fenntartó képviseletében érdeklődésünkre elmondta:

-18 fő ellátására pályáztunk. Ma is ez a létszám szerepel az engedélyünkben. 3 főállású gondozóval és 1 közfoglalkoztatott segítővel látjuk el az idős, vagy fogyatékkal élő ellátottainkat. Dorkász a Bibliában szereplő személy, aki szeretettel, térítés nélkül varrt és adományozott ruhákat a rászorulóknak. Keresztyén segítő tevékenységünkhöz jól illeszkedik ez az elnevezés.

Van-e különbség az Önök által, valamint Szentes Város Gondozási Központja által nyújtott szolgáltatás között?

Nincsen meghatározó különbség a tevékenységeinkben. Ugyanúgy háziorvosi javaslat alapján vesszük gondozásba az ellátottainkat, akiknek szakképzett gondozóink két területen nyújtanak segítséget. Az egyik terület a személyi teendők köre, pl. fürdetés, étkeztetés, gyógyszerezés, a különféle terápiák felügyelete, segítése, injekció beadása, sebkötözés. A másik feladatkör a szociális segítés, amibe beletartozik pl. a mosás, egyes veszélyhelyzetek elhárítása, takarítás, mosogatás, stb.

Milyen térítést kell az ellátottaknak fizetniük a szolgáltatásokért?

Tevékenységeink végzéséhez normatív támogatást veszünk ugyan igénybe, azonban abból nem tudjuk a kiadásaink egészét fedezni. Ahogy az önkormányzati ellátási forma is térítéses az ellátottak számára, ugyanolyan mértékű hozzájárulást kérünk mi is a szolgáltatásainkért.
Szűcs Zoltán az alakulástól kezdve a Szolgálat munkatársa. Napi 8 órában segít a rábízottakon.
Hogyan lehet nap, min nap újra és újra feltöltődni, megújulni úgy, hogy a különféle élethelyzetű ellátottak ugyanazzal a mosolygós, életvidám fiatalemberrel találkozzanak?

-Az évek során megtanultam, hogy mindenkihez megvan a hozzávezető út. Az ellátottaink zöme 70 éves kor feletti, nagyon igénylik a beszélgetést. Amikor velük foglalkozom, „bemosakodom”, ami azt jelenti, hogy a saját terheimet kívül hagyom. Akkor csak ők és az ő problémáik megoldása létezik számomra. Amikor tőlük eljövök, akkor pedig „kimosakodom”, hogy ne vigyem magammal haza a családomba az ő gondjaikat. Ezt a küldetést másként nem lehet végezni.

Mit szokott megélni valódi sikerélményként a mindennapokban?

-Amikor például a stroke-kal küzdő gondozottam állapotában már olyan javulás következik be, hogy fel tud ülni, majd már önállóan feláll, és a karját is tudja mozgatni… A csodás gyógyulások adnak erőt, s persze a hit. A jó Isten gondoskodása. Pontosan tudom, hogy ahova mennem kell, oda okkal megyek.
Óvári Mariann 2016-ban csatlakozott a Dorkászhoz, ő az hármuk közül, aki mindegyik gondozottat személyesen ismeri.
-Nem feltétele a gondozásnak a vallás gyakorlása vagy elköteleződés, gyakran mégis sikerül a nem hívő gondozottakkal vallási témákról is beszélgetni. Friss élmény, ma már imádkoztunk együtt az egyik nem hívő gondozottammal. Pontosan érzik az ellátottaink, hogy segíteni megyünk. Mindent megteszünk azért, hogy minél könnyedebben tölthessük el a közös időt. Az egyházközségbe tartozó gondozottakkal, imádsággal kezdjük, és azzal is fejezzük be a gondozást. Ami még nagyon fontos, hogy ezt a hivatást érzelemmel lehet csak folytatni. Próbálom az ellátottaimat kihozni saját mélységükből, óriási öröm, amikor sikerül.

-2015-ben lett a Szolgálat munkatársa Bodócsné Fazekas Ilona gondozónő, (képen balról) aki megerősítette az munkatársai által elmondottakat:
-Az ellátottainkkal szeretetkapcsolatot alakítunk ki, ami a bizalomra épül. Így szívesebben fogadják el a tanácsainkat. Jó érzés, hogy várnak bennünket, számítanak ránk, számomra is az ad erőt, hogy megkönnyíthetem egy-egy napjukat, hiszen nem mindenkit látogatunk minden nap. Tapasztaltam, hogy az a beteg, aki elfogadja Krisztus megváltását, ő azért teljesen másként, több türelemmel viszonyul a nehézségeihez. Nekem az unokáimról, a szüleimről való gondoskodást a kedves időseim még csak teljesebbé teszik.

Hogyan lehet a Szolgálatról további információkat megtudni? – fordultam ismét Giliczéné Erzsike lelkész asszonyhoz.

Mielőtt gondozásba vesszünk valakit, elvégezzük a személyes felmérésüket, sor kerül egy felvilágosítással egybekötött személyes beszélgetésre. Ha gondozásba vettük, beosztjuk időben az ellátási feladatokat. Minden héten tartunk a munkatársaimmal egy közös értekezletet, ahol a gondozottaink jelen helyzetét részletesen áttekintjük. Ám ha valakinek, kívülállóként, csak segédeszközre lenne szüksége, gyakran abban is tudunk segíteni, gondolok pl. tolókocsira, járókeretre, fürdetőszékre, stb. Az érdeklődők a Facebook oldalunkon is kereshetnek, írhatnak, vagy hívhatnak bennünket telefonon: 06 30/501-6942, esetleg e-mailben: szentes-felsopart@reformatus.hu
Kép és szöveg: -dite-

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=42144 online lapszámunk 1. és 4. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.