Helga a megújulás útján – Saját dalokkal üzen

Tavaly jelent meg Debreczeni- Kis Helga első CD-je. A sikeres fiatal népzenészt arról kérdeztük, hogyan élte meg az ehhez kötődő várakozásait, és lesz-e folytatás?
-Nagyon jó érzés volt az első hanganyagomat a kezemben tartani, amelyen népzene, népzenei feldolgozás, improvizáció és már egy saját dal is található. Úgy érzem, ezzel lezártam a zenei tanulmányaim nagyon jelentős, több mint 10 éves korszakát.
Nagyon élveztem a CD dedikálást, azt, hogy saját kezemmel, gondolatommal tehetem egyedivé a hallgató számára a zenei élményt.

Tapasztalt zenészek azt mondták, hogy amint elkészül a CD, máris azt fogom érezni, mit csináltam volna a lemezen másként. Nem hittem el, hogy így lesz, de így lett. A nyáron hozzákezdtem az új, immár saját dalok írásához.

Saját dalaid ugyancsak a népzenei hagyományokat követik?

-Igazából ezek a dalok nem sorolhatók be zenei műfajokba. Közelítenek a könnyűzene irányába, de nem az teljesen. Arra törekszem, hogy a citera funkcióit teljes egészében ki tudjam használni. A dalok témavilága pedig egytől-egyig az, ami engem most leginkább foglalkoztat, és mások is magukra tudnak ismerni bennük.

A dalok szövegét is magad írod, általánosságban milyen témákról szólnak?

-A dalaim által önmagam igazi megélésére törekszem, ezért kiénekelem magamból a félelmeimet, vagy éppen azokat a tabunak számító témákat, amelyek megélése fontos számomra. Ahogy minden ember, én is haladok az önmegismerésem útján, aminek nagyon fontos része az önelfogadás. Úgy érzem, hogy eddig csak épültek a „hegyek” az életemben. Most jött el az ideje, hogy ezek a hegyek ledőljenek, és megszülessen bennem valami egészen más. Igen személyessé válnak így a dalaim. Bízom benne, hogy a tavasz folyamán elkészül az első videoklipem, ami sokat elárul majd a születő önmagamról. A nyár folyamán pedig minél több ember megismerheti majd őket.
Debreczeni- Kis Helga népzenész a Liszt Ferenc Zeneakadémia Népzene Tanszék ötödéves hallgatója. Készül a tavaszi diploma koncertjére. A hatodik évben kaphatja meg tanári diplomáját, ám egyelőre a tanítás még nem szerepel a közeli tervei között. Zenei önmegvalósítását szeretné kiteljesíteni.
Dömsödi Teréz

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=42143 online lapszámunk 3. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.