Mi jellemezte a tavalyi ingatlanpiacot Szentesen, és mit várhatunk 2021-től?

Illusztráció.

2021 elején járva érdemes megvizsgálni a korábbi éveket és következtetéseket levonni. Mi is így tettünk és összevetettük az elmúlt négy év átlagos szentesi négyzetméter árait családi házak esetén, illetve a lakásárakat is megvizsgáltuk a térség néhány településén. Továbbá összegyűjtöttük,mik azok a főbb események, melyek valószínűleg meg fogják határozni az idei év ingatlanpiacát.

Ennyivel emelkedtek az ingatlanárak Szentesen

Az alábbi táblázatban összevetést készítettünk az Ingatlannet.hu statisztikái alapján arról, hogy városunkban miként alakultak a családi házak átlagos négyzetméter árai az elmúlt négy évben. Első ránézésre is látszik, hogy az árak folyamatosan növekednek, tavaly nagyobb mértékben is, mint előtte.

2017-ben egy 100 négyzetméteres házat 10,1 millió körül lehetett vásárolni Szentesen, ugyanis az átlagos négyzetméter ár 101 ezer forint volt. Egy évvel később 8 ezer forinttal drágábban, 109 ezer Ft/nm-ért lehetett családi házat kapni, egy 100 nm-es ingatlan esetén ez 10,9 millió forintot jelentett.

2019-re tovább emelkedtek az árak, egészen 117 ezer Ft/nm-ig, vagyis 8 ezer Ft/nm-rel került többe egy családi ház, mint előtte évben. Ekkor átlagosan 11,7 millió körül lehetett családi házhoz jutni Szentesen.

Tavaly már 133 ezer Ft volt a házak egy-egy négyzetmétere, vagyis 16 ezer Ft/nm-rel több, mint 2019-ben. 2020-ban tehát átlagosan 13,3 millióért árulták a szentesi családi házakat.

Négy év alatt, 2017-től 2020-ig a városunkban kapható házak átlagos négyzetméter ára összesen 32 ezer forinttal növekedett. Valószínűleg az áremelkedés az idei évben sem fog alábbhagyni.

Milyen lakásárak voltak a tavalyi év végén térségünkben?

Az alábbi grafikonon szemléltetnénk, hogy az alábbi kiemelt településeken a tavalyi év végén mennyiért lehetett téglalakást vásárolni. Városunkban 2020 decemberében 188 ezer Ft/nm-ért lehetett lakáshoz jutni, míg a szomszédos városban, Csongrádon már 35 ezer forinttal drágábban négyzetméterenként, 223 ezer Ft/nm-ért.

Orosházán a szentesi árakhoz képest 40 ezer Ft-tal került többe a lakások négyzetmétere decemberben, ugyanis 228 ezer forint volt az átlag lakásár. Vásárhelyen pedig igen magas áron, 282 ezer Ft/nm-ért árulták a lakásokat, vagyis 94 ezer Ft/nm-rel többért, mint városunkban.

Mi várható 2021 ingatlanpiacán?

Már most tudni lehet, hogy az idei év ingatlanpiacát mely tényezők fogják nagyban befolyásolni. Először is meg kell említeni, hogy rég nem látott felújítási roham veszi kezdetét, hiszen a magyar háztartások közel 14%-a fog idén lakásfelújítási munkálatokba kezdeni, ami valószínűleg hatással lesz majd a lakásárakra. Továbbá januártól került bevezetésre az 5%-os lakásáfa, emellett az is, hogy illetékmentességet élveznek a CSOK-kal vásárolt ingatlanok.

Érdemes megemlíteni, hogy várható befolyást jelent a távmunka térhódítása is. A vírus okozta helyzet, miszerint aki csak teheti, otthonról végzi a munkáját, másfajta igények megjelenését hozta az ingatlanpiacra. Egyre fontosabb ugyanis a megfelelően kialakított lakás, ellenben az elhelyezkedés háttérbe szorul. Eddig a drága lakások a főváros, illetve nagyvárosok és azok vonzáskörzetére csoportosultak, azonban a home office nyújtotta előnyöknek köszönhetően a jól fizető munkahelyünktől távol, egy olcsóbb, de annál kényelmesebb házban is tudjuk végezni a munkánkat. Amennyiben a távmunka még hosszú ideig marad, ez biztos hatással lesz a lakásárakra.

Előreláthatólag ezen események fogják befolyásolni az ingatlanárakat 2021-ben, azonban mint 2020-ban megtanulhattuk, váratlan helyzetek bármikor adódhatnak. Így nehezen lehet előre jelezni, hogy az idei ingatlanárak ezen rendeletek és élethelyzet változások hatására miképpen fognak változni, de a múltbéli statisztikákból kiindulva nem várható szignifikáns áremelkedés.

Reisz Piroska
www.ingatlannet.hu

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.