A Szentesi Önkormányzat is ötöst kapott

Ötös skálán átlagosan 4,6-ra értékelte a Csongrád-Csanád megyei önkormányzatok korrupció elleni védettségét az Állami Számvevőszék. A dél-alföldi megyében 3 polgármester és 16 jegyző már 2020-ban intézkedéseket tett a beszámoló készítés integritást biztosító lényeges feltételeinek megerősítése, illetve kiépítése érdekében. Ezeknek az önkormányzatoknak – az ÁSZ ellenőrzésének eredményeként – javult az integritása.

Az ÁSZ értékelése és iránymutatása – az integritás erősítése érdekében – 15 önkormányzat polgármestere, valamint jegyzője részére biztosít további előrelépési lehetőséget, saját felelős vezetői magatartásuk függvényében, 2021-re vonatkozóan.
Az Állami Számvevőszék első alkalommal értékelte egyidejűleg az összes magyarországi önkormányzat és hivatalaik integritását – korrupció elleni védettségét -, illetve a működést meghatározó lényeges szabályozási környezetük kialakítását. A 3197 önkormányzatot és 1284 önkormányzati hivatalt érintő rendszerszintű értékeléssel, illetve többszintű tanácsadó tevékenységével az ÁSZ a COVID-19 világjárvány időszakában nyújtott támogatást a szabályok betartásához, ami megalapozza, illetve elősegíti az önkormányzatok hatékony feladatellátását.
Csongrád-Csanád megyében összesen 61 önkormányzat van, amelyek gazdálkodási feladatait 41 önkormányzati hivatal látja el. Jelen ellenőrzés 58 helyi önkormányzatra és 38 hivatalra terjedt ki, a megyei jogú városok, Szeged és Hódmezővásárhely, valamint a megyei önkormányzat, illetve hivatalaik értékelését az ÁSZ a 66 legnagyobb önkormányzat értékelését összegző jelentésében használta fel. Jelen ellenőrzést az ÁSZ 58 önkormányzatnál végezte el.
24 önkormányzatnál és 22 hivatalnál a polgármester, illetve a jegyző eleget tettek az integritási kontrollok alapvető feltételeit jelentő, a jogszabályban előírt szabályozási kötelezettségének. További 3 polgármester és 16 jegyző pedig – az ÁSZ jelzésének figyelembevételével – már az ellenőrzés ideje alatt tett javító intézkedéseket a beszámoló készítés integritást biztosító lényeges feltételeinek a kiépítése érdekében.
Az ÁSZ értékelése 15 önkormányzat polgármestere, valamint jegyzője részére saját felelős vezetői magatartása körében a 2021. évre vonatkozóan további előrelépési lehetőséget biztosít a csalásmentes környezet kiépítése érdekében, az alapvető integritási feltételek területén. Ezek között vannak olyan polgármesterek és jegyzők is, akik egyes intézkedéseket már az ellenőrzés időszakában megtettek.
Csongrád-Csanád megyében 2 önkormányzatnál, illetve a gazdálkodási feladataikat ellátó hivataloknál rendszerszintű kockázatok maradtak fenn. Ezeknél az önkormányzatoknál új, kiterjedtebb ellenőrzés indokolt.
A Szentesi Közös Önkormányzati Hivatal értékelése ötös, de a környező térségi önkormányzatok vizsgálati eredménye is hasonlóan alakult.
ÁSZ – Sajtó, Horváth Bálint szóvivő

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=42143 online lapszámunk 2. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.