Olvasói porta – Civil kezdeményezéssel “egy fa élete” szakmai program indul útjára Csongrádon

A József Attila utcai platánfa. 30 méter magas. A második világháborúban már szerepelt a katonai térképeken.

2021 évben az online megjelenés már nem is számít újdonságnak, de mégis milyen furcsa ötlet az, hogy a fákkal is kapcsolatot lehessen teremteni az interneten keresztül. Az ötlet valójában egy canadai kisváros polgármesteri hivatalában született meg, ahol a város fakataszterét készítették el, azzal kiegészítve, hogy a városban található fákhoz rendeltek egy-egy email címet is. Ennek az volt a célja, hogy ha a fával történik bármi, mondjuk a vihar letöri az ágát, akkor a hivatalt lehessen értesíteni. A polgármester meglepetésére a canadai kisváros lakói személyes leveleket kezdtek írni, arról, hogy milyen emlékek és érzelmek fűzik őket a régi fákhoz.
Csongrád is híres a gyönyörű fáiról, mindennapjaink része, körülvesznek bennünket, velünk élnek, lélegeznek. Mégis, mintha természetes lenne, hogy itt vannak, szebbé teszik a környezetünket, közérzetünket, életterünket. Vannak köztük, mint például a József Attila utcai platánfa, melyek már több mint százévesek, megéltek sok mindent, még a háborús katonai térképen is szerepeltek – és ha mesélni tudnának, lenne történetük. Nekünk is, akik itt élünk Csongrádon, biztos nekünk is lenne történetünk róluk, a csongrádi fákról!

A Zeneiskola melletti tölgyfa hűvösében
sok-sok gyermek időz ma is.

A 14 éve működő Csongrádi Egészségmegőrző és Természetvédő Egyesület (röviden CSETE Egyesület) elhatározta, hogy a lakosok egészséges életmódjának szervezése mellett, szakmai tevékenységét kiszélesíti és elkészíti az „Egy fa élete” online programot.
A Nemzeti Együttműködési Alap NEA-TF-20-O-V szakmai programok és működési költségek támogatása elnevezésű pályázat kapcsán a Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt. támogatja ezt a szokatlan ötletet. Sokak számára ismeretlen a fakataszter kifejezés, de Magyarországon is azért jónéhány településen tudják, mit is takar e fogalom. Néhány végzős BJG-s diák, az egyesület tagja, utánajárt, hogy Csongrád városában nincs ilyen fatérkép, majd néhány általuk érdekesnek talált csongrádi fát lefotóztak és adataikkal elláttak. Így el is indulhat az online program! 2021. február 15-én a CSETE Egyesület facebook oldalán online megnyitót tart, melyre online lehet regisztrálni. Tehát, az „Egy fa élete” online program lényege, nem más, mint, hogy látványos térképen mutassuk be, egy-egy érdekesebb fa, hol található a városban, milyen az állapota, milyen tulajdonságai vannak, kinek milyen élményei voltak vele kapcsolatban. Majd online felületen is biztosítjuk a kapcsolatot a csongrádi emberek, vagy az idelátogató turisták és a fák között. Talán kezdeményezni is lehetne, hogy készüljön el a csongrádi Polgármesteri Hivatal által egy helyi fakataszter. De ne rohanjunk előre! Csak lépésről, lépésre!
Az eddig összegyűjtött fák listája – melyek száma folyamatosan bővül-, pontos leírása, megtalálható az egyesület honlapján (https://cseteegyesulet.hu/egy-fa-elete), az oldal alján található megosztás gombra kattintva pedig a facebookon útjára is indul a fák online élete. Ezt követően a Csongrádi Egészségmegőrző és Természetvédő Egyesület facebook oldalán várják a fákhoz kapcsolódó érdekes írásokat, egy-egy történetet, ami az adott fához kapcsolódik, akár a múltban történt vagy a jelenben – ez utóbbi azt a célt is szolgálja, hogy követhető legyen az is, ha bármi történik a fával. (emlékek, termés, méret, betegség, családi élmény, turistaprogram, érzelmek, kapcsolatok, születés, rongálás, lopás, engedély nélküli kivágás stb.)

A Kossuth téri juharfa a város egyik legidősebb fája.

Aki szeretné, akár írhat is a fának; verset, rövid történetet. Az iskolákban akár feladat is lehet a diákoknak kutatómunkához, talán valamelyik diáknak megtetszik a természetvédelem. Védjük természeti kincseinket, múltunkat ne feledjük, adjuk át a fiatal generációknak a lehetőséget, hogy akár a saját eszközeikkel is, de fenntartsák a csongrádi kis város csodás természeti értékeit! Veres Irén

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=42143 online lapszámunk 2. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.