Hagyományőrzés az újesztendőben is – Bújj, bújj zöld ág…

A szentesi Zöldág Hagyományőrző Szakkör a 2021. évet jeles évfordulói jegyében tervezi ünnepelni, hiszen a kezdetektől számítva 37, míg egyesületként 25 éves „A ZÖLDÁG”.
1984. szeptember 1-én alakult meg Szentesen a Zöldág néptánc csoport a Klauzál utcai Általános Iskolában.
1996. dec. 5-én az eltelt 12 év alatt szépen fejlődő csoport ugyancsak – már új néven – a Klauzál Gábor Általános Iskolában alakította meg a Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesületet. – 2012-től Zöldág Hagyományőrző Szakköri keretek között folytatjuk az előzőkben elkezdett munkát, immár jórészt felnőtt tagjainkkal.
A ZÖLDÁG jegyében a kezdetektől eltelt 37, 25, de az utóbbi 9 év is Szentesen mindenképpen meghatározó volt sokak számára a magyar népi játékok, néptáncok, tekerős népzene és a népi hagyományok széles körének ápolása terén.
Mindezek ötletgazdája, szakmai és „mindenes” vezetője Hankó Györgyné Paksi Márta (Szentes, 1950) tanítónő, néptánc pedagógus, személyem.
A kezdetektől a legfőbb segítőink voltak a néptáncos gyermekek és azok szülei. Köszönet nekik és Oltyán Lajos, Szirbik Imre, Botházy Béla, Hankó Judit, Hankó Gergely, Balla Tibor, Nagy János, Mihály Béla, Timár Ferenc, Móra József, Demeter Attila, Nagy Albert felelős városi és intézményi vezetőknek, néptáncos szakembereknek.
Az eltelt évek gazdag munkásságához méltó volt a COVID-19 járvány ellenére a 2020. év is, melynek összefoglalója a http://www.zoldagvendegszeretet.hu/?page_id=644 olvasható.

Terveink 2021-re!


Papp Imre Emlékév zárása vacsorával (03.12. PÉNTEK).
Léhi Gábor emlékműsor IH Pódium terem .
A NÉPZENE NAPJA SZENTESEN kb. 10 helyszínen 07. 17. VAGY 24.
*Megemlékezés Szenyéri Jánosról,
*Népzenei felvételek bemutatása halála 100. évfordulójára.
*CSODAFIÚ-SZARVAS DVD.
*Megemlékezések vacsorával október 15. péntek vagy november 5. péntek, IH / Pódium terem. Ekkor tartja a ZÖLDÁG születésnapi rendezvényét, ez lesz a saját napunk. S ha tavasszal elmaradna a Papp Imre Emlékév záró est és a Léhi Gábor emlékműsor, vagy a születésnapok, ekkor egyben tartunk meg minden rendezvényt.
*Bese László 95. születésnapjára emlékezés (1926. 10. 16.), valamint Dr. Hankóczy Gyula (1956) és Székely Gyula (1931.08.10.) megemlékezések még az év tervezett eseményei.
Hívjuk és várjuk a kedves Lakosságot az előzetes híradásaink alapján a rendezvényeinkre.
Hankó Györgyné szakkörvezető

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=42142 online lapszámunk 2. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.