Megérkeztek az első COVID – vakcinák városunkba is

Január 7-én, csütörtökön délelőtt megtekinthettük a Dr. Bugyi István Kórház Vérellátó Osztályán kialakított oltópont tevékenységét, ahol a COVID-19 járvány elleni Pfizer-vakcina beadását kezdték meg a dolgozóknak.

Dr. Földessy Irén az oltópont vezetője tájékoztatásul elmondta, hogy a készítményt a feloldás után 5 órán belül be kell adni, ezért úgy célszerű, hogy inkább a dolgozók várakozzanak az oltóanyag érkezésére, mint sem kockáztassák a bonyolult technikával előállított készítmény hatásosságát. Az oltóanyagot nem lehet leejteni, rázogatni, nagyon érzékeny anyag. Kiemelt figyelmet igényel, és időigényes adminisztrációs munkát kell elvégezni a beadásával egyidejűleg.

A főorvosnő elmondta továbbá, hogy január 6-án kezdték az oltások beadását. A beoltott dolgozók oltási kártyát fognak kapni, valamint az első oltás után 21 nap múlva kerül sor a következő oltásra. A második oltás után 7 nappal történik a valódi védettség kialakulása.

Megtudtuk azt is, hogy az oltást követően 15 perc pihenő vár a munkatársakra, ez alatt megfigyelik az oltás helyét, a beoltott személy reakcióit. Az addig beoltott 70 munkatárs egyikénél sem észleltek semmilyen mellékhatást.

Dr. Kalmár Mihály főigazgató arról beszélt, hétfőn döntött úgy az Operatív Törzs, hogy a városi kórházak is oltóponttá válnak. A Szegedi Egyetem Csongrád megyében a vezető oltópont, velük kellett egyeztetni az oltóanyag szállításáról, felhasználásról. Majd össze kellett írni azokat a dolgozókat, akik először kapják meg a védőoltásokat. Tegnap el is kezdték az oltóanyag beadását először azoknak, akik tavasz óta az első vonalban találkoznak a fertőzött betegekkel, így a Sürgősségi, a Fertőző és COVID osztály, az Intenzív osztály dolgozói már megkapták az oltást.

Szólt arról is a főigazgató, hogy a fertőzés alatt átesett dolgozóknál meg van a szakmai protokoll, mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a védőoltást ők is megkaphassák. Akik még nem estek át a betegségen, és fel akarják venni a védőoltást, ők 180-an iratkoztak fel. Számukra a helyi gyógyszertár készíti elő az oltóanyagot.

Dr. Kalmár Mihály megelégedéssel nyugtázta, hogy az első oltás felvétele is már 80-85%-os védelmet jelent. A háziorvosok pénteken ismerik meg az oltási eljárást, így ők is segíthetik, hogy minél többen tudjuk mihamarabb beadni a lakosságnak is – tette hozzá.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.