Januártól hetente fogadják az elhasznált zsírt, étolajat a város óvodái a lakosságtól – A másik témánk a tesztelés

Október elején volt az a sajtótájékoztató városunkban, amikor Szabó Zoltán Ferenc polgármester és Cserháti László, a Biotrans Kft. ügyvezetője bejelentették, hogy szervezetté válik városunkban is a lakosság által elhasznált szír és étolaj begyűjtése. A város óvodái kapják a gyűjtőedényeket, amelyek a lakosság számára is elkérhetővé válnak. A koronavírus-járvány miatt azonban, némi tanácstalanság után, mostanra született meg a döntés, hogyan is helyezhetik el a lakosok a saját háztartásukban elhasznált zsírt és étolajat.

A város mindkét óvodai körzete egyetértésével 2021. január elsejétől tehát minden csütörtöki napon az óvodaépületek előtt lesz elhelyezve a sárga gyűjtőedény, és reggel 7.00 órától 14 óráig, műanyag flakonban, a környékben lakók is beletehetik a feleslegessé vált zsírt és étolajat.
Ezzel a lakosok az óvodát támogatják, hiszen a gyűjtést végző Biotrans Kft. minden egyes liter fáradt zsiradék és étolaj után 25 forintot fizet az önkormányzat részére, aki az összeget természetesen az óvodáknak adja vissza.
A tájékoztatónk második részében a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tesztelés eredményéről adunk hírt. A Felsőpárti Óvodai Körzet vezetője, Geréné Dunaháti-Vas Márta érdeklődésünkre elmondta, hogy a körzetükhöz tartozó óvodák minden dolgozója részt vett a tesztelésben, amelynek eredményeként összesen 10 fő tesztje lett pozitív. Így részleges csoportbezárások is szükségessé váltak. A betegséget az érintettek többsége könnyebben viselte. Gondot jelent azonban a COVID-dal összefüggő 100%-os táppénz ügyintézése.
Ezt Palástiné Kunos Marianna is megerősítette, aki a Központi Óvodai Körzet vezető óvónője. Elmondta, hogy az Apponyi téri Óvoda összes csoportját érintette a bezárás. Míg náluk a Honvédség végzett alkoholos fertőtlenítést, addig a Felsőpárti Óvodai Körzet óvodáiban arról az önkormányzat gondoskodott. A teszteléssel egyidejűleg, de attól függetlenül is, a pozitív esetek száma közelíti náluk a 20 főt, ami megegyező az országos 2%-os átlaggal.
Az óvodák ellátottsága mindenben kielégítő mindkét munkáltatói körzetben – kaptuk a tájékoztatást. Köszönhető ez a Coala Hungary Kft, az önkormányzat, valamint az EMMI folyamatos támogatásának.
Kép és szöveg: D. T.

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=42137 online lapszámunk 1. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.