Újabb védjegyre pályáznak? – Tovább bővül a DélKerTÉSZ

Hajtatási nap október közepén. Fotó DélKerTÉSZ

A Délalföldi Kertészek Szövetkezeténél jártunk ismét. Arról érdeklődtünk elsőként Nagypéter Sándor elnök úrtól, hogy most, a jövő évre szóló termékértékesítési és palánta szerződések megkötése során milyen tapasztalatokat szereznek?
-Csak megköszönni tudom, – válaszolta – hogy a 18 éves fennállásunk alatt hittek és hisznek bennünk a tagjaink, tevékenységükkel hozzájárulnak ahhoz, hogy biztonságos értékesítési partnerei lehetünk a multinacionális áruházláncoknak. Az idei jelentős növényvédelmi nyomást megfelelően kezelték, a minőségi elvárásokat teljesíteni tudták a nehézségek ellenére – mondta és így folytatta:

Hajtatási nap kiállítása.

A humán járvány miatt a HORECA szektor, azaz a vendéglátás, idegenforgalom beszállítói kerültek nehéz helyzetbe. Közülük sokan kerestek meg bennünket, termékeik értékesítésére megbízható partnert keresve, többen tagként is csatlakoznának hozzánk.
A tagjaink december 22-ig nyilatkoznak a szerződéskötéshez szükséges termőterületről és a vállalt termésmennyiségekről, egyéb esetleges változásokról. Ezután indul az a nagyon komoly, több körös szakmai munka, amely során a tagfelvételi bizottság a jelentkezőknél helyszíni szemlét is végez. Az új tagok felvételére vonatkozó döntés február végéig fog megszületni.

Jól értem, hogy a tagbővítéssel összefüggő szigorúbb szabályokkal a már meglévő tagság hűségét kívánják elismerni, érdekeiket védeni?

Igen, hiszen meglévő tagjaink folyamatosan fejlesztenek, termőterületüket bővítik, ami azt jelenti, hogy az elkövetkező években mintegy 25 hektárral több területen gazdálkodnak majd a mostaninál. A jelenlegihez képest közel 7500 tonna további termés mennyiségre készülhetünk. A telepen most éves szinten 24 ezer tonna terméket forgalmazunk. Így több mint 30%-os növekedésre számíthatunk, amihez a megfelelő infrastruktúrát hozzá kell rendelnünk. Reményeink szerint 2021 első negyedév végére a várt mennyiségi növekedéshez a kereskedelmi, logisztikai hátteret biztosító megvalósíthatósági tervet el tudjuk készíteni annak érdekében, hogy a fejlesztéseket el tudjuk indítani leghamarabb 2021 végével.

Hajtatási nap szakmai bemutatói.

Van valamilyen létszám szerinti határ, ami fölött már nem tudnak tagokat fogadni?
A számszerűségi határ az értékesítési lehetőségek függvénye. Voltak az idén egyes termékek vonatkozásában csekély mértékű mennyiségi visszaesések a tagjainknál, pl. a fehér paprikánál 5%-kal, a kápia paprikánál 10%-kal kevesebb termett az időjárás miatt. A vevők kiszolgálása érdekében nem tagi felvásárlást is folytattunk, elsősorban a külföldi értékesítési partnereinkre gondolva. Ezután viszont a megvalósuló beruházásokra épülő többlet árumennyiséget is tudnunk kell értékesíteni. Az előző évhez képest 200 millió forinttal több volt nálunk a nem tagi értékesítésből származó árbevétel.
Idén, immár a második Érték és Minőség Nagydíjat vehették át a nyár folyamán. Mit jelent ez az elismerés az önök számára?

Balázs Károly felvétele a díjátadásról.

A snack (sznek) paradicsom termékcsaládért kaptuk meg idén az Érték és Minőség Nagydíjat. A védjeggyel együtt járó logót a csomagolásainkon használhatjuk, amellyel a fogyasztói tudatosságot tudjuk növelni az áruházláncokon keresztül. Tavaly a szentesi paprika termékcsaládért kaptuk meg a díjat. Mindkét termék értékesítésében nagy előnyt jelent az elismerés. Ily módon ismertebbé tesszük a termékeinket.
Jövőre pályáznak-e ismét, s ha igen, mely termékcsaláddal?
Egyelőre az elképzelésünk, tervünk az, hogy jövőre a grill csomagolt termékünkkel vennénk részt a pályázaton. A döntés erről azonban még nem született meg véglegesen. Ennek a termékkörnek a csomagolása jóval időigényesebb, költségesebb, mint más termékeké. Ennek ellenére többféle kiszerelésben, több fajta megjelenéssel készítjük őket.
Ebben az évben milyen fontos fejlesztés valósult meg?
Megvásároltuk az Árpád Nagybani Piac területét, hogy a jövőben itt építsük ki azt a fontos logisztikai infrastruktúrát, ami ahhoz szükséges, hogy kapacitásunkkal ne csak a hazai nagy vevőkhöz, de Közép-Kelet Európa áruházláncaiba is tudjunk szállítani. A délalföldi régió irányába egyfajta koncentráció alakult ki a hajtatásban, amiben mi élenjárók szeretnénk lenni, beleértve a logisztikát és az értékesítést is. Ezzel is szolgálhatjuk, hogy a termelőink minél magasabb árakhoz juthassanak.
Az elhangzottak alapján úgy vélem, a koronavírus-járvány okozta válsághelyzetből előnyösen tudtak kijönni. Igaz ez a dolgozóikat érintő döntésekben is?

A díjnyertes termékek. Fotó Kaszás Gergely


Igen, a márciusi sokk után azért reményteljesen vettük a további akadályokat. Fontos, hogy az embereknek inkább hálót adjunk, mint halat, hiszen hosszú távon ez megvédi az egyéni és közösségi életet és gazdaságokat a drámai visszaeséstől. Az óvintézkedések szigorú betartásáért a dolgozóinknak is köszönettel tartozom, hiszen 8-12 órán át maszkban dolgozni nagyon komoly kihívás. Tömeges megbetegedés szerencsére nem volt eddig nálunk. Megállapíthattuk, hogy a 180 állandó munkatársunk körében lényegesen lecsökkent a táppénzes napok száma idén a tavalyi évhez képest. Mindenki nagyon komolyan veszi, hogy ebben a válsághelyzetben a megélhetést jelentő munkahelyén helyt tudjon állni. Úgy tűnik, hogy az óvintézkedések más betegségeknek is elejét veszik.


Dömsödi Teréz

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=42137 online lapszámunk 3. és 4. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.