Határtalan hétvége – Lepényváró Fesztivál – Lapistó is ünnepelt

Gazda-olimpia, bankett, több ezer szelet lepény, vendégek határon túlról, és az ország több pontjáról: mindez jellemezte az elsõ lapistói lepényváró fesztivált. A Mosolygósabb Régióért Egyesület a kis falu szívében remek helyszínt talált új, hagyományteremtõ rendezvénye sikeres kivitelezésére.

A Hunyadiak Örökében Dél-alföldi  Regionális Középkori Hagyományõrzõ Egyesület lovasai invitálták a helyieket lovaskocsis határberjárásra, majd a programot is õk zárták éjjel a Mátyás udvarát idézõ fáklyás harci bemutatóval, és korabeli táncaikkal.
A rendezvényért elsõsorban a Május 1 Agrár Zrt. munkatársaié a köszönet, hiszen széppé és otthonossá tették a helyszínt adó épületeket és környékét.  Az iroda épületben az egykori szövetkezet képes történeti kiállítása kapott helyet, a folyósón az egyesület három korábbi nemzetközi diák képzõmûvészeti pályázatának legszebb alkotásait csodálhatta meg a népes közönség.

A délutáni játék mind az izmokat, mind a fantáziát megmozgatta, mert befõttet eltenni, csirkét kopasztani is úgy kellett, mint a valóságban, csak jóval “gyorsabban”, s közben még egy-két akadály is adódott. Tudni kellett pl., hogy hány hétre kel ki a tojásból a kiscsibe, egy hektár hány négyzetméter, vagy minek nevezzük az unió mezõgazdasági politikáját…  Az elsõ Gazda-olimpiát nagy meglepetésre egy nagyon fiatal “csikós fiú” Konyecsik Tamás nyerte, aki vízhordásban és kotlós ültetésben is lekörözte az idõsebbeket.

Ezen rendezvény keretében került sor az egyesület “Reneszánsz Emlékév” nemzetközi meseíró pályázatának eredményhirdetésére is. Diák kategóriában  III. díjat vehetett át Csejtei Dóra Nagykanizsáról, míg a második helyen Veres-Kupán Emese (Szatmárnémeti, Erdély), az I. helyen Giliga Ilka (Sepsiszentgyörgy, Erdély) végzett. Felnõtt korcsoportban Pichlerné Kondra Katalin Répcelakról a III. díjat vihette el. Másodikként J. Simon Aranka Miskolcról, a pályázat nyerteseként Safranka Judit Budapestrõl vehette át ajándékát. Köszönet a Bucsány György ny. tanár úr vezette zsûrinek a munkájáért, a Szentes Városért Közalapítványnak pedig a pályázat támogatásáért.

Az egyesület tagjainak könynyûzenei mûsorával a felhõtlen hangulatú szórakozás nagy lendületet vett, s közben folyamatosan fogytak a lepények és egyéb csemegék. Köszönet a gádorosi Varga Zsoltnak és munkatársainak a túrós, almás és meggyes lepényekért, amelyeket pékségük ajánlott fel erre az alkalomra. Több ezer szelet fogyott el a nap folyamán. Poór Péter, majd Madarász Katalin, Szentendrei Klára és Rezsnák Miklós magyarnóta énekesek mulattatták a közönséget, felidézve a hajdani bankettek hangulatát, a-melyekre rend szerint egy régi üzemegységi magtárban került sor a hetvenes években.
Július ötödike mérföldkõ lehet tehát a lapistóiak életében. A nagyrendezvényt több kisebb találkozó követi majd folyamatosan, új színt és pezsgést víve a szürke hétköznapokba, bizonyítva, hogy az apró falvakban is lehet nagyszerû dolgokat mûvelni.

Az I. Lepényváró Fesztivál szervezõi ezúton köszönik meg támogatóik felbecsülhetetlen segítségét: Május 1 Agrár Zrt., Szentes Város Önkormányzata, Co-Ver Energy Holding, Biofa-Komfort Kft. Komló, gádorosi Varga Pékség, Kinizsi 2000 Zrt., Dónát Dairy Kft., HSS Agri Service Kft., Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet, SÉF Kft., Sz-Trans Bt., CHIO.

Köszönet Molnár Lajosnak, a Május 1 Mg. Tsz. nyugalmazott elnökének, Svégel József ny. tanárnak a kiállítás megrendezésében nyújtott segítségéért, Danka Józsefnének, Szarvas Pál elnök-vezérigazgató úrnak, Kardos Sándornak,  Szász Andrásnak és munkatársaiknak a rendezvény sikere érdekében nyújtott közremûködésükért.

 


(Fotók: Dömsödi Mihály)


Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.