Okos eszközök a technikusi képzésben

December 16-án közös sajtótájékoztatót tartott a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum három szentesi technikumának igazgatója, hogy beszámoljanak az oktatási intézmények számítástechnikai fejlesztéseiről és bemutassak azokat a modern eszközöket, amelyek immár a helyi szakképzés mindennapjait formálják.

A megjelenteket Kovács Attila, a HSZC Szentesi Pollák Antal Technikum igazgatója köszöntötte, és elmondta, hogy a fejlesztések a GINOP -6.2.3-17-3017-00037 azonosítószámú „A szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztése” projekt keretében, valamint a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum saját forrásaiból valósultak meg 86.866.000 Ft összértékben. Pályázati támogatásból 82 darab számítógép, 10 laptop, 25 tablet, 3 interaktív kijelző és 3 projektor beszerzésére került sor. A HSZC saját forrásából mindez 17 érintőképernyős digitális tábla és 3 nagyteljesítményű szerver beszerzésével egészült ki.

A sajtótájékoztató alkalmával elhangzott, hogy a HSZC Szentesi Boros Sámuel Technikumába energetikai fejlesztésekkel egy időben érkeztek a korszerű eszközök. Somosné Puskás Krisztina igazgatónő vázolta, hogy intézményük 20 számítógépet, 4 tabletet, 1 interaktív kijelzőt és 1 projektort kapott a pályázati finanszírozásból, amihez a HSZC  5 érintőképernyős digitális táblával és 1 nagyteljesítményű szerverrel járult hozzá.

A HSZC Szentesi Zsoldos Ferenc Technikum és Szakképző Iskola igazgatónője, Pintér Etelka arról számolt be, hogy intézményük a pályázatból 30 számítógéppel, 2 db laptoppal, 8 db tablettel, 1 interaktív kijelzővel és projektorral tudja az oktatást a jövőben még szemléletesebb tenni. A napokban szerelik fel a HSZC forrásból vásárolt 6 digitális táblát és a nagyteljesítményű szervert. Az igazgatónő szólt arról, hogy a tableteket és a 2 db laptopot a GINOP programban résztvevő mentorok kapják, akik már 3 éve foglalkoznak a hátrányos helyzetű tanulók felzárkóztatásával. Kialakítanak az „A” épületben egy új számítógéptermet, a „B” épület elavult számítógépeit pedig újakra cserélik. Az új gépeken, a gépészet ágazaton tanuló diákok CAD/CAM ismereteket fognak elsajátítani.

A HSZC Szentesi Pollák Antal Technikumnál ugyancsak 6 érintőképernyős digitális táblát és 1 nagyteljesítményű szervert tudnak bevonni HSZC önerőből az oktatásba januártól. A pályázati finanszírozásból pedig 32 számítógépet, 4 laptopot, 9 tabletet, 1 interaktív kijelzőt és 1 projektort szereztek be.

Mindannyian megerősítették, hogy az okos eszközök használata a pedagógusok számára nehézséget nem jelent. Ebben a formában a diákok naprakész informatikai ismeretekhez jutnak, amelyek ma már a munkahelyeken nélkülözhetetlenek. Könnyebbé válik a digitális oktatás, az online órák, de a hagyományos jelenléti órák megtartása, és a mobiltelefonok használata is szerephez jut az oktatásban. Ezek a csúcstechnológiás eszközök lehetővé teszik, hogy az órai anyagot el lehessen menteni, és később visszanézni. A diákok be tudnak csatlakozni a Kréta és más online felületekre. A projekt kiválóan bizonyítja a három iskola hatékony együttműködését.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.